Secretul betonului roman, care durează secole, a fost descoperit

Secretul betonului roman, care durează secole, a fost descoperit
Taormina

Cercetătorii europeni consideră că au descoperit secretul longevităţii construcțiilor romane vechi de aproximativ 2.000 de ani: un beton capabil de a se repara singur.

În timp ce majoritatea clădirilor moderne devin ruine după câteva decenii, recenta descoperire poate ajuta la reducerea impactului asupra mediului şi asupra climei al producţiei de beton, care generează emisii semnificative de gaze cu efect de seră – scrie AFP.

Rezistenţa betonului roman a fost atribuită, până azi, unui singur ingredient: cenuşa vulcanică din regiunea Golfului Napoli din Italia, care era folosită în tot Imperiul Roman pentru a construcţii.

Ce erau, de fapt, bucăţile minuscule albe, strălucitoare, provenite din varul construcțiilor romane

Specialiștii au studiat prezenţa unor bucăţi minuscule albe, strălucitoare, provenite din varul folosit pentru realizarea betonului.

„De când am început să lucrez la betonul roman, am fost mereu fascinat de prezenţa acestor bucăţi. Nu sunt prezente în betonul modern, deci de ce au fost în cel vechi?”, relatează, într-un comunicat, Admir Masic, coautor al acestui studiu publicat în revista Science Advances şi profesor la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT), în Statele Unite.

Până acum se bănuia că aceste bucăţi minuscule au fost rezultatul amestecării grosiere a materiilor prime de slabă calitate dar, cu ajutorul unor tehnici avansate de imagistică folosite asupra betonului unui zid din jurul oraşului Privernum din Italia, cercetătorii au descoperit că micile fragmente erau de fapt carbonat de calciu, format la temperaturi foarte ridicate.

Concluzia: varul nu a fost încorporat prin amestecare cu apă ci sub formă de var neted

Studiul relevă că tocmai acest „amestec fierbinte” ar fi cel care conferă betonului antic rezistenţa peste secole: atunci când apar fisuri, apa de ploaie care vine în contact cu betonul produce o soluţie saturată cu calciu care se recristalizează în carbonat de calciu, făcând astfel posibilă acoperirea fisurilor.

Oamenii de ştiinţă a realizat mostre de beton folosind acelaşi amestec pe care apoi le-au fisurat şi au turnat apă iar experimentul a validat ipoteza: după două săptămâni, betonul a fost complet reparat în timp ce a altă probă fără var nestins a rămas crăpată.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)