Secretarul general NATO Jens Stoltenberg se pregătește pentru o nouă funcție la nivel internațional, potrivit presei străine

Publicat: 12 09. 2024, 20:39
Jens Stoltenberg. Foto: Hepta - DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, va fi noul președinte al Conferinței de Securitate de la München, a declarat, în exclusivitate, pentru POLITICO o persoană informată în mod direct pe această temă.

Rolul îl pune pe Stoltenberg, un fost prim-ministru norvegian, la conducerea unei instituții transatlantice cruciale într-un moment de îngrijorare sporită cu privire la direcția războiului din Ucraina și viitorul NATO după alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie.

Stoltenberg va intra în pielea lui Christoph Heusgen, un diplomat german care a condus conferința în ultimii doi ani, începând cu februarie 2025, a spus sursa respectivă.

De la înființarea sa în 1963 de către un fost ofițer Wehrmacht și membru al rezistenței germane, MSC a devenit o întâlnire cheie pe circuitul conferințelor internaționale – numită în glumă de obișnuiți „Davos cu arme”, o referire la Forumul Economic Mondial care se desfășoară în fiecare an în Davos, Elveția.

Un punct culminant al ediției din 2024 a conferinței a fost un discurs al vicepreședintelui SUA Kamala Harris, în care și-a exprimat părerile despre rolul Washingtonului în lume și în NATO. Având loc la scurt timp după moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalny, a fost prima dată când mulți lideri europeni au auzit-o atât de detaliat pe această temă.

Conferința a intrat, de asemenea, în istorie, fiind locul în care președintele rus Vladimir Putin, în 2007, a formulat o doctrină de securitate nouă și mai agresivă, extrem de critică la adresa NATO și care a prefigurat decizia sa, 15 ani mai târziu, de a lansa o invazie pe scară largă a Ucrainei. .

În urma invaziei, care a început la doar două zile după ediția din 2022 a conferinței, MSC a devenit un forum cu mize mari pentru dezbaterea abordării Occidentului de a sprijini Ucraina împotriva agresiunii ruse.

Mai recent, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a folosit MSC pentru a-i implora pe liderii occidentali să accelereze și să-și extindă livrările de arme către țara sa – interzicerea SUA de a folosi rachete pentru a lovi ținte în Rusia, acum un subiect fierbinte pentru agenda MSC.