Secretarul general NATO Jens Stoltenberg se pregătește pentru o nouă funcție la nivel internațional, potrivit presei străine

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg se pregătește pentru o nouă funcție la nivel internațional, potrivit presei străine
Jens Stoltenberg. Foto: Hepta - DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, va fi noul președinte al Conferinței de Securitate de la München, a declarat, în exclusivitate, pentru POLITICO o persoană informată în mod direct pe această temă.

Rolul îl pune pe Stoltenberg, un fost prim-ministru norvegian, la conducerea unei instituții transatlantice cruciale într-un moment de îngrijorare sporită cu privire la direcția războiului din Ucraina și viitorul NATO după alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie.

Stoltenberg va intra în pielea lui Christoph Heusgen, un diplomat german care a condus conferința în ultimii doi ani, începând cu februarie 2025, a spus sursa respectivă.

De la înființarea sa în 1963 de către un fost ofițer Wehrmacht și membru al rezistenței germane, MSC a devenit o întâlnire cheie pe circuitul conferințelor internaționale – numită în glumă de obișnuiți „Davos cu arme”, o referire la Forumul Economic Mondial care se desfășoară în fiecare an în Davos, Elveția.

Un punct culminant al ediției din 2024 a conferinței a fost un discurs al vicepreședintelui SUA Kamala Harris, în care și-a exprimat părerile despre rolul Washingtonului în lume și în NATO. Având loc la scurt timp după moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalny, a fost prima dată când mulți lideri europeni au auzit-o atât de detaliat pe această temă.

Conferința a intrat, de asemenea, în istorie, fiind locul în care președintele rus Vladimir Putin, în 2007, a formulat o doctrină de securitate nouă și mai agresivă, extrem de critică la adresa NATO și care a prefigurat decizia sa, 15 ani mai târziu, de a lansa o invazie pe scară largă a Ucrainei. .

În urma invaziei, care a început la doar două zile după ediția din 2022 a conferinței, MSC a devenit un forum cu mize mari pentru dezbaterea abordării Occidentului de a sprijini Ucraina împotriva agresiunii ruse.

Mai recent, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a folosit MSC pentru a-i implora pe liderii occidentali să accelereze și să-și extindă livrările de arme către țara sa – interzicerea SUA de a folosi rachete pentru a lovi ținte în Rusia, acum un subiect fierbinte pentru agenda MSC.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Care sunt destinațiile ideale de vacanță pentru luna octombrie? Sunt la prețuri accesibile și turiștii se pot bucura de o vreme ideală
23:53 - Kelemen Hunor: Ciolacu s-a dus la Ursula von der Leyen cu Negrescu şi s-a întors cu Mînzatu / Iohannis poate merge pe urmele lui Iliescu la Senat. ”Stabilitate” înseamnă să găseşti o rezolvare şi pentru domnul preşedinte
23:24 - Cum trebuie să ne pregătim calorifele pentru sezonul rece. Când și cum trebuie să le desfundăm corect
23:13 - Lasconi, despre reacția lui Ciolacu la inundații: Spunea că nu știa, că l-a surprins viața cumva. Eu am dovada că a mințit. Cum să minți în halul ăsta? (VIDEO)
23:02 - Care sunt cele mai ciudate experiențe pe care le-au trăit angajații room-service cu clienții. Cele mai ciudate cerințe ale turiștilor
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de membri ai grupării Hezbollah au fost răniți, după ce în aparatele pe care le purtau s-a declanșat o cantitate mică de explozibil (VIDEO)
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)