Secretarul general Antonio Guterres a transmis luni că Organizația Națiunilor Unite apreciază eforturile depuse de Republica Moldova în criza refugiaților din Ucraina și totodată își manifestă susținerea pentru aceasta.
Şeful ONU le-a mulţumit moldovenilor pentru generozitate şi solidaritate şi a calificat acţiunile Republicii Moldova drept un „exemplu de umanitate”.
Republica Moldova „nu este încă o ţară care primeşte refugiaţi – ci cel mai fragil vecin al Ucrainei care a primit cel mai mare număr de refugiaţi” raportat la populaţia sa, a transmis Antonio Guterres.
Totodată, acesta a menționat că Republica Moldova are nevoie şi merită o susţinere masivă, inclusiv susţinere bugetară pentru a menţine stabilitatea, informează Digi24.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a apreciat că Republica Moldova este în prima linie de păstrare a păcii şi stabilităţii şi este de părere că actorii politici de pe ambele părți ale Nistrului vor da dovadă de destulă maturitate şi responsabilitate pentru a nu permite extinderea conflictului provocat de Vladimir Putin.
Prim-ministra Natalia Gavriliţa a susținut că a discutat cu oficialul ONU despre gestionarea fluxului mare de refugiaţi ucraineni care se află pe teritoriul Republicii Moldova şi că aşteaptă ca banii oferiţi în acest sens de Naţiunile Unite să ajungă cât mai rapid.
Natalia Gavriliţa a mai afirmat în contextul războiului din Ucraina că instituţiile de apărare sunt în regim de alertă pentru a nu admite destabilizarea situaţiei în Republicii Moldova.
Prim-ministra a transmis că analizele indică un risc scăzut în ceea ce privește posibilitatea de escaladare a conflictului militar pe teritoriul Moldovei.
„Folosim toate căile diplomatice şi formatele funcţionale ca să ne asigurăm că dezamorsăm orice tensiune şi menţinem pacea şi stabilitatea în R. Moldova. Dacă analiza se va schimba, vom comunica oamenilor prin canale oficiale”, a declarat Natalia Gavriliţa.
Antonio Guterres a subliniat că orice încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova reprezintă o încălcare a dreptului internaţional, condamnată de ONU.