Secretarul general al ONU cere întâlniri separate cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski / Antonio Guterres propusese și un armistițiu pentru Săptămâna Patimilor

Secretarul general al ONU cere întâlniri separate cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski / Antonio Guterres propusese și un armistițiu pentru Săptămâna Patimilor
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Eskinder Debebe

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, solicită să fie primit în audiență de președintele rus Vladimir Putin la Moscova, respectiv de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Ucraina, pentru a discuta despre nevoia urgentă de pace, a anunțat purtătorul de cuvânt al ONU, potrivit CNN.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere întâlniri separate cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

Guterres ar dori „să discute pașii urgenți pentru a aduce pacea în Ucraina și viitorul multilateralismului bazat pe Carta Națiunilor Unite și pe dreptul internațional”, a precizat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Potrivit purtătorului de cuvânt, au fost înaintate scrisori separate către misiunile diplomatice ale Federației Ruse și Ucrainei, iar Antonio Guterres așteaptă din partea guvernelor din cele două țări răspunsuri în ceea ce privește solicitările pentru organizarea de întrevederi.

„Vom împărtăși cu voi informații despre delegație când vom ajunge la acel pas”, a spus Stephane Dujarric.

Purtătorul de cuvânt nu a spus nici ce se va întâmpla în eventualitatea în care doar o țară acceptă oferta lui Antonio Guterres.

„Vom aștepta să vedem răspunsuri și apoi vom lua deciziile… în acord cu răspunsurile pe care le primim”, a continuat oficialul.

„Ne mișcăm pe o cale stabilită de secretarul general. Regretul este că acest conflict continuă și că oamenii continuă să sufere”, a mai spus el, în dialogul cu reporterii.

Nu în ultimul rând, Stephane Dujarric a amintit că drumurile lui Antonio Guterres și Vladimir Putin s-au intersectat cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, însă că liderul rus a plecat din China înainte ca oficialii să aibă o întrevedere.

„Am fost în contact verbal cu misiunea permanentă a Rusiei în mai multe rânduri, pentru a încerca să obținem măcar un contact, contact direct, între secretarul general și președinte”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ONU.

Secretarul general al ONU solicitase și un armistițiu pentru a marca Săptămâna Patimilor, în condițiile în care, spunea Antonio Guterres, „acest Paște coincide cu o ofensivă rusă în estul Ucrainei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)