Secretarul general al NATO a discutat cu Viktor Orban înainte de întâlnirea dintre premierul Ungariei și Vladimir Putin. Jens Stoltenberg, mesaj ferm: Rusia să dezescaldeze situația și să aleagă calea pașnică

Publicat: 01 02. 2022, 14:58
Actualizat: 01 02. 2022, 15:00
Viktor Orban al Ungariei și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, fotografiați în marja Summitului NATO din 2018 de la Bruxelles. Foto: Hepta.ro /

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat cu Viktor Orban înainte de vizita pe care o efectuează premierul Ungariei la Moscova, acolo unde are programată o întrevedere cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Oficialul nord-atlantic a subliniat că Ungaria rămâne un aliat „de nădejde” și a lansat un nou apel la dezescaladare către partea rusă.

Ce a spus secretarul general al NATO despre discuția cu premierul Ungariei

„O discuție bună cu prim-ministrul Viktor Orban al Aliatului nostru de nădejde Ungaria. În vremuri de pace și de criză, suntem uniți în NATO. Facem apel la Rusia să dezescaladeze și să aleagă o cale pașnică. În timp ce rămânem pregătiți să descurajăm Rusia și să apărăm toți Aliații, continuăm să depunem eforturi pentru dialog”, a scris secretarul general la NATO, marți, pe Twitter, după discuția cu Viktor Orban.

Viktor Orban se întâlnește cu Vladimir Putin la Moscova

Prim-ministrul Ungariei efectuează marți o vizită la Moscova, o deplasare criticată de opoziție și privită atent din alte capitale europene, transmite The Guardian.

Viktor Orban, care a căpătat reputația de cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin din Uniunea Europeană, se întâlnește cu președintele Federației Ruse într-un moment în care alți lideri UE încearcă să creioneze un răspuns coordonat la criza ucraineană.

Federația Rusă a concentrat peste 100.000 de trupe la frontierele Ucrainei, inclusiv în Belarus, iar SUA a avertizat că Moscova ar putea lansa o invazie majoră în Ucraina.

„În această situație tensionată, este pur și simplu o trădare să mergi la Moscova”, susțin reprezentanții celor șase partide care s-au unit pentru a-l înfrunta pe Viktor Orban la alegerile din luna aprilie.

Președinta subcomisiei pentru securitate și apărare din Parlamentul European, Nathalie Loiseau, spune că este clar că Vladimir Putin încearcă să divizeze Europa.

„Sincer, sper că Viktor Orban este conștient de miza pusă în joc și că va rămâne alături de mesajul UE de unitate”, a spus eurodeputata franceză, potrivit presei ungare.

În schimb, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a vorbit într-o notă mai pozitivă despre întâlnirea dintre Viktor Orban și Vladimir Putin.

„Trebuie să dezescaldăm situația și să apărăm dreptul Ucrainei la suveranitate”, a declarat Ben Wallace, într-o conferință comună de presă cu omologul său ungar, Tibor Benko.

Ungaria condiționează sprijinul pentru Ucraina de situația maghiarilor din Transcarpatia

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, spunea recent că Ungaria ar putea oferi Ucrainei doar un sprijin „limitat sever” atât timp cât Kievul nu renunță la politicile care afectează minoritățile etnice, transmite Hungary Today.

„Ungurii din Transcarpatia au primit doar privări de drepturi, provocări și, în multe cazuri, intimidare fizică. (…) Dacă ucrainenii nu renunță la aceste politici, acest lucru va limita sever abilitatea guvernului ungar de a oferi orice fel de sprijin Ucrainei, chiar și în acest conflict (cu Federația Rusă). (…) Am recomandat includerea comunității ungare în rândul minorităților indigene, astfel încât orice privare de drepturi să fie anulată. Nu au fost dispuși să facă nici asta. 150.000 de unguri nu s-au mutat pur și simplu în Transcarpatia în ultimii 10 ani. Dacă ești indigen, ești pur și simplu. Deci nu putem nici măcar să ajungem să recunoaștem fapte istorice de bază, ceea ce este o mare problemă”, a afirmat Peter Szijjarto