Se întețește lupta politică în SUA. Ancheta deschisă împotriva președintelui Trump s-ar putea întoarce împotriva rivalului său, democratul Joe Biden
Procedura pentru destituirea preşedintelui american Donald Trump s-a transformat într-o confruntare feroce între cei care doresc plecarea actualului lider de la Casa Albă şi partizanii acestuia, relatează B1TV.
Camera Reprezentanţilor i-a citat pe mai mulţi responsabili pentru a depune mărturie în legătură cu presupusul abuz al preşedintelui, care l-ar fi sunat pe omologul său ucrainean pentru a-i cere să intervină în scrutinul prezidenţial din Statele Unite din 2020, în propriul beneficiu politic.
În tot acest timp, Trump, care este sprijinit de aliaţii săi republicani, a lansat un contra-atac feroce, loviturile concentrându-se asupra contracandidatului său democrat, Joe Biden.
Camera Reprezentanţilor i-a trimis citaţii Secretarului de Stat Mike Pompeo, prin care i se solicită ca până în4 octombrie să furnizeze toate documentele referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina.
Tot la 4 octombrie, Comisia pentru informaţii îl va audia, cu uşile închise, pe inspectorul general al Comunităţii de informaţii din Statele Unite, Michael Atkinson.
Această audiere are loc în contextul anchetei legate de raportul unui avertizor de integritate, ofiţer în cadrul CIA, care susţine că preşedintele Donald Trump a abuzat de prerogativele sale când a încercat să solicite ingerinţa autorităţilor ucrainene în scrutinul prezidenţial din Statele Unite de anul viitor în favoarea sa.
Pe de altă parte, emisarul special al Statelor Unite pentru Ucraina, Kurt Volker, care a avut conexiuni cu avocatul personal al preşedintelui american, Rudy Giuliani şi al cărui nume apare în raportul avertizorului de securitate a demisionat vineri, conform informaţiilor apărute în presă.
Volker umează să fi audiat în Camera Reprezentanţilor la începutul lunii octombrie.
În replică, susţinătorii lui Trump au declarat că nu este nimic anormal în rugămintea lui Trump către Zelenski, având în vedere că între cele două ţări există un acord de colaborare judiciară.
De asemenea, susţinătorii lui Trump îi acuză pe democraţi de ipocrizie, în condiţiile în care în cursul campaniei prezidenţiale din 2016 aceştia, împreună cu Hillary Clinton au angajat agenţi străini pentru a-l compromite pe Trump pe baza unei presupuse legături cu Rusia, rămasă nedovedită.
Şeful agenţiei anticorupție din Ucraina a declarat vineri că nu a fost deschisă nicio anchetă pe numele fostului vicepreședinte american Joe Biden sau a fiului său.
Aceştia au făcut parte din consiliul de administraţie unei companiei energetice Burisma din Ucraina.
În 2016, Biden, pe atunci vicepreşedinte al Statelor Unite, l-ar fi ameninţat pe fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, că administraţia Obama va stopa acordarea împrumtului în valoare de un miliard de dolari către Ucraina, dacă liderul de la Kiev nu îl ve destitui pe procurorul care anchetează dosarul Burisma.
Biden a declarat acest lucru, în 2018, în cursul unei reuniuni a influentului think-tank Council of Foreign Relations şi a declarat că a cerut schimbarea procurorului sub motiv că era coriupt.
Motivul invocat de fostul vicepreşedinte ridică semne de întrebare, sunt de părere jurnaliştii de la cotidianul american The Hill,.
Aceştia au menţionat un memoriu elaborat de autorităţile ucrainiene, potrivit căruia juriştii americani ai companiei Burisma le-au prezentat scuze autorităţilor ucrainiene privind diseminarea de informaţii false de către demnitari ai Statelor Unite în vederea demiterii procurodului a fost anunţată.
În conversaţia telefonică avută cu Trump, preşedintele ucrainean i-a promis acestuia că va dispune o redeschidere a acestui caz.