Se intensifică atacurile ucrainene asupra teritoriile rusești. 14% din capacitatea de rafinare a petrolului, compromisă

Se intensifică atacurile ucrainene asupra teritoriile rusești. 14% din capacitatea de rafinare a petrolului, compromisă
Foto simbol: Hepta.ro / DPA Images / Patrick Pleul

Atacurile cu drone ucrainene asupra instalațiilor petroliere rusești din 2024 au redus cu 14% capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului, conform unui raport al Departamentului de Apărare al SUA. Aceste lovituri au dus la o creștere a prețului petrolului cu 20%-30% și au obligat Rusia să oprească exporturile pentru a îndeplini cererea internă, potrivit bloomberg.com.

Cu toate acestea, loviturile nu au provocat decât o „întrerupere neînsemnată” a furnizării de energie electrică pentru civilii și militarii ruși. Raportul explică acest fapt prin capacitatea mare a Rusiei de generare a energiei, care a permis menținerea unei aprovizionări stabile cu energie electrică.

Teritoriul rus, atacat în repetate rânduri

Rusia a anunțat o intensificare a atacurilor ucrainene pe teritoriul său după deschiderea unui nou front în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei. Președintele Vladimir Putin susține că Rusia încearcă să creeze o zonă tampon în regiune pentru a se apăra de astfel de atacuri, despre care Moscova susține că riscă să declanșeze un război mai amplu între Rusia și Occident dacă Ucraina utilizează arme occidentale. Forțele ruse au cucerit satul Starîția din regiunea Harkov și au învins unitățile ucrainene de-a lungul acestui front, inclusiv în regiunea Sumî, a precizat Rusia.

Atacuri asupra instalațiilor militare și rafinăriilor

Recent, ucrainenii au atacat cu peste 100 de drone instalații militare și baze navale din Crimeea. De asemenea, un alt atac major a vizat o rafinărie din sudul Rusiei, ceea ce a dus la o puternică pană de curent în zonă. Ministerul rus al Apărării a transmis că 102 drone aeriene și 6 navale au fost interceptate și distruse. Acesta ar fi cel mai puternic atac cu drone al forțelor Kievului de la momentul în care Rusia a declanșat invazia, scrie Kyiv Independent.

Peste 100 de drone au lovit baze navale, rafinării și instalații militare ruse. Atacul a afectat și o centrală electrică de lângă Sevastopol, ceea ce a dus la întreruperi în alimentarea cu energie electrică. În portul din Novorossiysk, Moscova și-a adus flota de la Marea Neagră după o serie de lovituri devastatoare ucrainene, inclusiv un atac cu rachete asupra sediului din Sevastopol din 22 septembrie 2023. Sursa a confirmat și atacul cu dronă asupra rafinăriei de petrol din orașul rus Tuapse, situat pe coasta Rusiei Mării Negre.

Într-un atac din martie, Kremlinul a pretins că a doborât 65 de drone. O sursă din cadrul serviciilor de informații militare a confirmat pentru Kyiv Independent că agenția a efectuat cu succes un atac cu drone împotriva unei baze petroliere din regiunea Rostov din Rusia, în 15 mai. A doua zi, dronele au lovit unitățile de producție ale companiei ruse de producție de arme de stat „Basalt” din orașul Tula, a declarat sursa pentru Kyiv Independent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)