Irakul se bucură de o bogăție uriașă de petrol, dar mulți fermieri din nord spun că scurgerile de țiței le-au contaminat terenurile, în timp ce se luptau deja cu seceta.
În mijlocul dealurilor provinciei Salaheddin, bălțile de lichid negru vâscos poluează câmpurile, altfel fertile și verzi, făcând întinse zone de teren agricole sterile.
„Petrolul a deteriorat tot ceea ce poate oferi pământul”, a spus un fermier, Abdel Majid Said, în vârstă de 62 de ani, care deține șase hectare în satul Al-Meaibdi. „Fiecare sămânță plantată este distrusă. Acest pământ a devenit inutil.”
Deversările de petrol din Irak – o țară devastată de zeci de ani de conflicte, corupție și infrastructură în degradare – au contaminat terenurile agricole din provincia de nord, în special în timpul ploilor de iarnă.
Autoritățile dau vina pe jihadiștii grupării Statul Islamic care au invadat zone mari din Irak și Siria în 2014 și au fost învinși în Irak abia trei ani mai târziu.
Grupul IS a aruncat în aer conducte de petrol și puțuri și a săpat, de asemenea, gropi primitive de stocare a petrolului, făcând ca țițeiul să se scurgă în pământ, de unde ploile anuale îl împing mai departe.
Dar fermierii locali se plâng și că statului i-a luat prea mult timp pentru a curăța mizeria.
Irakul, afectat de asemenea de căldura vertiginoasă a verii și de seceta severă, este clasat de către Națiunile Unite drept una dintre cele cinci țări cele mai vulnerabile la impactul cheie al schimbărilor climatice.