Scurgere de gaze din Nord Stream 2 al Rusiei în Marea Baltică. Autoritățile daneze au emis o alertă de navigație, iar situația este investigată

Scurgere de gaze din Nord Stream 2 al Rusiei în Marea Baltică. Autoritățile daneze au emis o alertă de navigație, iar situația este investigată
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev

Autoritățile daneze au solicitat luni navelor să se îndepărteze pe o rază de cinci mile marine în largul insulei Bornholm, în condițiile în care peste noapte a avut loc o scurgere de gaze din defunctul gazoduct Nord Stream 2 în Marea Baltică, relatează Reuters.

Scurgere de gaze din Nord Stream 2 al Rusiei

Guvernul german a precizat că este în contact cu autoritățile daneze și colaborează cu autoritățile locale pentru a afla ce anume a provocat scăderea bruscă a presiunii din conductă. Ministerul danez al energiei a refuzat să comenteze situația.

Operatorul Nord Stream 1, care de la jumătatea lunii iunie a funcționat la capacitate redusă până să se închidă complet în august, a anunțat la rândul său o cădere de presiune pe ambele linii ale gazoductului.

„Motivele sunt investigate”, a spus Nord Stream AG pe site-ul oficial, fără să ofere și alte detalii.

Conducta a fost în epicentrul războiului energetic dintre Europa și Moscova după invazia Rusiei în Ucraina, o situație care a dus la creșterea prețurilor la gaze.

„O scurgere a avut loc astăzi la conducta Nord Stream 2 din zona daneză”, a precizat agenția de resort a Danemarcei.

Președintele autorității germane de reglementare a rețelei, Klaus Mueller, a spus pe Twitter că scăderea presiunii în ambele conduce „subliniază evaluarea” instituției „conform căreia situația este tensionată”.

Potrivit reglementatorului german, la ora actuală nu se știe ce a provocat scăderea de presiune, iar evenimentul nu afectează securitatea aprovizionării în Germania, acolo unde depozitele de înmagazinare a gazelor sunt la circa 91%.

Autoritățile daneze au emis un avertisment de navigație și au declarat o zonă în jurul Nord Stream 2 ca fiind „periculoasă pentru traficul navelor”.

Operatorul Nord Stream 2 spune că presiunea din conductă – care conține o anumită cantitate de gaz cu toate că nu a devenit operațională niciodată – a scăzut peste noapte de la 105 la 7 bari.

Gazoductul, care ar fi urmat să dubleze volumul de gaz livrat de la Sankt Petersburg către Germania prin Marea Baltică, tocmai fusese finalizat și umplut cu 300 de milioane de metri cubi de gaz când partea germană a anulat proiectul cu doar câteva zile înainte de invazie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`