Scriitoarea britanică Doris Lessing a fost spionată timp de 21 de ani de către agenții britanici de la MI5
Scriitoarea britanică Doris Lessing a fost spionată în tinerețe de agenții britanici de la MI5 din cauza activismului său împotriva rasismului și a convingerilor sale politice comuniste.
Spionajul a avut loc în tinerețe, Lessing intrând în vizorul agenților secreţi britanici din era colonială în 1943, în Rodezia de Sud, în prezent Zimbabwe, unde şi-a petrecut adolescenţa.
Până în 1964, spionii britanici au tot continuat să o supravegheze și să întocmească rapoarte despre activităţile sale din Africa şi din Marea Britanie.
Unul dintre primele documente care o vizează pe scriitoare este o copie după o scrisoare expediată de un oficial de la Air Ministry (fost minister britanic însărcinat cu administrarea Royal Air Force, n.r.), datată din 1944, despre Left Book Club, un club literar condus de Doris Lessing în Salisbury, în prezent oraşul Harare, cu cel de-al doilea soţ al ei, Gottfried Lessing, un german cu simpatii comuniste, notează Mediafax.
„Cele mai multe subiecte discutate acolo se încheiau adeseori cu fraze antibritanice, anticapitaliste şi antiimperialiste”, scria acel oficial, care se declara în acelaşi timp îngrijorat de faptul că „persoane cu accent străin” frecventau acel club alături de angajaţi ai Royal Air Force.
Autoarea romanului „The Golden Notebook” a fost recompensată cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 2007 și a murit în 2013 la vârsta de 94 de ani.