CORONAVIRUS | Școlile din Olanda, redeschise în luna mai. Ce alte măsuri rămân încă în vigoare

CORONAVIRUS | Școlile din Olanda, redeschise în luna mai. Ce alte măsuri rămân încă în vigoare
FOTO: Hepta

Mark Rutte, premierul olandez, a confirmat, marți, că școlile primare se vor redeschide după perioada de vacanță din mai, după ce inițial au fost închise pentru a stopa propagarea virusului COVID-19.

Acesta a mai precizat, de asemenea, că interdicțiile referitoare la adunările mai mari de câteva persoane vor fi extinse până pe 20 mai, iar anularea evenimentelor mari rămâne în vigoare până la 1 septembrie.

„Această criză de coronavirus este una dintre cele mai radicale și amenințatoare perioade pe care mulți dintre noi o vom vedea vreodată”, a declarat Rutte, citează NLTimes.

Sfatul predominant în Olanda este că, dacă o persoană dintr-o gospodărie are febră, toți cei din acea casă trebuie să rămână acolo. Cu toate acestea, dacă o persoană are alte simptome de răceală sau gripă, doar acea persoană trebuie să rămână acasă.

Deși premierul a întărit ceea ce experții din sănătate susțineau de peste o săptămână, și anume faptul că numărul de pacienți infectați cu COVID-19, aflați la terapie intensivă și reducerea cazurilor de noi pacienți confirmați cu coronavirus în spitale sunt ambele semne pozitive, acesta a punctat că sistemul de sănătate este încă solicitat, declarând că lucrătorii din domeniul trebuie să facă o pauză și să aibă o șansă de a se recupera fizic, înainte ca măsurile să fie relaxate.

„Toate măsurile pot fi inversate treptat, dar fiecare pas trebuie să fie clar. Am înțeles nerăbdarea, dar o relaxare rapidă asigură că virusul poate să crească din nou, într-un al doilea val”, a mai precizat premierul, avertizând că „virusul profită de orice ocazie pentru a se răspândi”.

Școlile, pregătite de reluarea cursurilor

De aceea, Rutte a sugerat ca testarea pentru depistarea coronavirusului ar trebui să fie extinsă pentru a include profesorii și personalul școlar, deoarece școlile își vor redeschide porțile. Din cele 34,134 de persoane din Olanda care au fost testate pozitiv pentru virus, 124 sunt sub 14 ani, dintre care 47 au fost tratate într-un spital.

Copiii de până la 12 ani au voie să înceapă din nou să joace sporturi de echipă de pe 28 aprilie, iar cei între 12 și 18 ani pot practica sporturi, dar numai la o distanță de 1,5 metri unul de celălalt.

„Sporturile individuale, cum ar fi alergarea și ciclismul, pot și trebuie totuși să fie făcute de toată lumea”, a declarat premierul, care a mai precizat că „rămâne important ca copiii bolnavi să nu meargă la școală”.

Ce măsuri rămân în vigoare

Planul inițial al guvernului olandez, de a anula toate evenimentele de amploare, trebuia să fie în vigoare până la sfârșitul lunii mai, însă acesta a fost extins până la 1 septembrie. Afectate sunt și saloanele de înfrumusețare, masaj și chiar lucrătorii sexuali, aceste domenii trebuind să rămână închise până la noi ordine.

Alte afaceri, în care muncitorii și vizitatorii pot menține o distanță de 1,5 metri unul față de celălalt, pot continua să rămână deschise.

„Încă nu suntem în siguranță. Nu există niciun vaccin. Este posibil ca persoanele care primesc virusul să apeleze la spital. Presiunea este încă enormă și trebuie să scadă cu adevărat”, a mai precizat premierul Mark Rutte.

De asemenea, Cabinetul a mai adus în discuție posibilitatea de a permite oamenilor să-și viziteze din nou persoanele dragi, rezidente în unitățile de îngrijire, dar, într-un final, decizia a fost de a nu permite acest lucru.

În continuare, măsurile de securitate vor rămâne în vigoare și după 28 aprilie. Îndemnul adresat cetățenilor este acela de a lucra cât mai mult de acasă, pe cât posibil, de a păstra distanța socială și de a se spăla cât mai des pe mâini.

„Aceste reguli de bază ne-au adus în punctul în care acum putem relaxa alte măsuri. Dar orice relaxare, oricât de mică, necesită și mai multă răbdare și disciplină din partea tuturor. Rămâneți puternici! Faceți acest lucru pentru voi și pentru toți ceilalți”, este mesajul transmis de autorități.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`