Schimbările afectează ecosistemul. Sardinele devin din ce în ce mai mici pe măsură ce hrana acestora se modifică

Schimbările afectează ecosistemul. Sardinele devin din ce în ce mai mici pe măsură ce hrana acestora se modifică
Foto simbol: Pixabay

Sardinele devin din ce în ce ai mici pe măsură ce hrana pe care peștii o consumă se schimbă, fiind un fenomen asociat mediului înconjurător, un principal motiv fiind contribuția omului în ecosistem, arată AFP, citat de către profit.ro.

Sardinele reprezintă o verigă importantă în lanțul alimentar al oceanului planetar, fiind o specie de pește consumată în cantități record, fiind unul dintre cei mai pescuiți pești din lume. Totuși, începând cu jumătatea anilor 2000, mărimea acestor pești a scăzut considerabil. În trecut, mărimea medie a unei sardine era de 15 cm, iar acum media este de 11 cm, potrivit Institutului Francez de Cercetări privind Exploatarea Mării (IFREMER). Potrivit acestora, principalul motiv nu sunt prădătorii, ci, mai degrabă, alimentația lor.

„Aceste modificări ar rezulta din importante schimbări de mediu la nivel regional”

„Imaginile din satelit arată cu claritate o scădere a cantității de microalge la jumătatea anilor 2000, care a fost de până la 15%”, a precizat într-un comunicat Jean-Marc Fromentin

„Aceste modificări ar rezulta din importante schimbări de mediu la nivel regional, care se traduc printr-o scădere a nutrimentelor aduse de fluviul Rhone, modificări ale circulației atmosferice și oceanice, precum și o creștere globală a temperaturii cu 0,5 grade Celsius în ultimii 30 de ani asociată schimbărilor climatice”, se afirmă în comunicatul publicat de IFREMER.

450 de sardine, supuse unui experiment

Peste 450 de sardine au fost supuse unui experiment. Experimentul a fost unul inedit, fiind amplasat în largul mării, iar alimentația peștilor a fost pusă în legătură cu evoluția dimensiunilor lor.

„Am fost surprinși de efectul foarte important al mărimii surselor de hrană”, a precizat Claire Saraux, fostă cercetătoare la IFREMER și angajată în prezent la Centrul Național Francez de Cercetări Științifice (CNRS). „O sardină care primește hrană de talie mică are nevoie de o porție dublă pentru a crește la fel ca o sardină care primește hrană de talie mare”, a adăugat ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`