În timpul pandemiei de COVID-19, societățile s-au polarizatși mai mult. Tensiunile se află pe un trend ascendent, în contextul în care s-au format două mari tabere, pro-vaccin și antivacciniști. Fenomenul „fake news” ia amploare și tinde să devină „cea de-a doua pandemie”, atenționeazăFrancesco Rocca, președintele Federației Internaționale Crucea Roșie, potrivit Yahoo News.
În momentul de față, guvernele trebuie să lupte cu pandemia de COVID-19, dar și cu „pandemia de fake news”, crede Rocca.
„Din ce în ce mai mulți oameni ezită atunci când vine vorba despre vaccinuri, mai ales cel împotriva COVID-19. (…) Pentru a învinge această pandemie, trebuie să învingem și pandemia de neîncredere”, a declarat oficialul Crucii Roșii.
Afirmația lui Rocca vine în contexul în care, la un sfert dintre statele analizate în cadrul unui studiu Johns Hopkins, rata de acceptare a vaccinului anti-COVID-19 este sub 50%. Neîncrederea populației în ser a scăzut semnificativ din iulie 2020. Astfel, în Franța, 38% dintre cetățeni vor să-și facă vaccinul.
În țările slab dezvoltate de pe teritoriul african, neîncrederea în vaccinuri este și mai mare. Congo, Camerun, Gabon, Lesotho, Kenya, Rwanda, Sierra Leone și Zimbawe se numără printre cele mai sceptice. În rândul populației africane există percepția că străinii folosesc Africa pentru a efectua teste.
Comunicarea este crucială în combaterea pandemiei, susține Francesco Rocca.
„Credem că eforturile masive și coordonate de care va fi nevoie pentru a oferi vaccinul anti-Covid într-un mod echitabil trebuie să fie însoțite de eforturi la fel de mari pentru a construi și menține încrederea”, a declarat Rocca.