Scene cumplite în Siria: sub dărâmăturile cutremurului, cu ultima suflare, o mamă a dat viață unui bebeluș (VIDEO)

Scene cumplite în Siria: sub dărâmăturile cutremurului, cu ultima suflare, o mamă a dat viață unui bebeluș (VIDEO)
captura Twitter

O femeie siriană a născut prinsă sub dărâmăturile unei clădiri din regiunea Alep, în urma cutremurului devastator de luni.

Din păcate, mama nu a reușit să supraviețuiască, dar momentul în care nou-născutul a fost salvat a fost surprins și a devenit viral pe rețelele de socializare, scrie portalul de știri Irshad Gul.

În filmarea publicată de un jurnalist sirian pe Twitter se vede momentul în care un bărbat iese cu bebelușul salvat dintre ruine și îl predă echipajelor de salvare.

Imaginile sunt filmate în Jindires, guvernoratul Alep, situat la granița cu Turcia, una dintre zonele cele mai afectate de cutremurul care a ucis mii de oameni.

Femeia care a dat viață cu ultima suflare nu a supraviețuit

Ea l-a protejat pe cel mic cu propriul trup, până în ultima clipă”, notează portalul Al Balad, referindu-se la nou-născutul care a fost transportat la spital și trăiește.

Cel puțin 1.400 de persoane au murit și peste 3.000 au fost rănite, în Siria, în urma cutremurelor devastatoare care au avut loc luni. Unul dintre cele mai afectate orașe este Alep. Deja devastat de războiul civil, orașul se confruntă cu lipsă de ajutor și lipsă de personal medical.

Cutremurul a lovit Siria după ce țara era deja distrusă de 12 ani de război, lovită de rujeolă și holeră și în mijlocul unei crize alimentare îngrozitoare

Dirar Al-Hammadi lucrează la spitalul Al-Razi din Alep. „Am în urechi sunetul sirenelor. Este o dramă pe care nu ne-o doream. Țara noastră este deja distrusă de 12 ani de război.

Tocmai am vizitat o fetiță de 3 ani. Sunt atât de mulți oameni cu răni grave și zeci de morți. Am în urechi sunetul sirenelor. Casele, clădirile nu se opresc din cădere”, citează Corriere della Sera.

Lava Zada, un al medic sirian care lucrează pentru un ONG italian subliniază că întreaga zonă de la granița cu Turcia se confruntă cu mai multe crize umanitare.

„Ne luptam deja cu o epidemie gravă de rujeolă și tocmai am trecut de vârful unui val de holeră, din cauza apei contaminate. Ca să nu mai vorbim de criza alimentară. Văd că ziarele internaționale scriu mult despre ceea ce se întâmplă în Turcia, pe bună dreptate, dar să nu uitați de noi”.

„Familia mea, la fel ca alte mii de persoane, este pe străzi. Este foarte frig și habar nu au cum să se adăpostească. Mama spune că străzile sunt atât de aglomerate încât nu se poate trece. Casa noastră nu s-a prăbușit, dar nici nu este în siguranță”, a mai adăugat Zada.

Medicul Al-Hammadi povestește că este șocat de durerea care îl înconjoară. „Văd tragedii de neconceput. Nu pot să nu mă gândesc la un tată pe care l-am tratat și căruia i-au murit cei trei copii. Și la colegul meu, care și-a pierdut familia”.

Situație critică în Siria, în urma cutremurelor devastatoare

Coordonatorul umanitar al ONU în Siria, El-Mostafa Benlamlih, a declarat pentru CNN că misiunea de căutare și salvare este îngreunată de lipsa de echipamente.

El a mai adăugat că stocul ONU a fost distribuit și este nevoie de mai multe medicamente și echipamente medicale, în special apă proaspătă sau instrumente pentru a repara rezervoarele de apă deteriorate.

Aproximativ 4 milioane de persoane din nordul Siriei au fost deja strămutate și se bazau pe sprijin umanitar, în urma războiului, potrivit James Elder, purtător de cuvânt al UNICEF.

„Toată lumea lucrează peste capacitatea normală în acea parte a lumii… ”, a spus el. „Oamenii și-au părăsit casele, deseori, în condiții de frig amar, fără acces la apă potabilă. Deci apa este cheia. Pături, mâncare, sprijin moral”.

Spitalele din țară sunt copleșite, iar unele unități medicale au fost avariate de cutremur. Și există o îngrijorare deosebită cu privire la răspândirea bolilor, în special în rândul copiilor, care trăiau deja în condiții extreme.

Iarna aceasta a fost deosebit de grea din cauza condițiilor de îngheț și a unui focar de holeră, a mai adăugat Elder.

Un voluntar din grupul „Câștile Albe” a declarat că organizația sa nu primește suficient ajutor pentru a face față acestui dezastru.

„Echipele noastre lucrează non-stop pentru a ajuta la salvarea persoanelor rănite. Dar capacitățile noastre, puterile noastre nu sunt suficiente pentru a face față acestui dezastru”, a declarat Ismail Alabdullah pentru CNN. „Acest dezastru necesită eforturi internaționale pentru a le gestiona.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”