Scenariu de coșmar în cazul războiului din Israel / Adrian Cioroianu: „În urmă cu 50 de ani prețul petrolului a crescut de 12 ori” (VIDEO)

Publicat: 11 10. 2023, 19:41
Actualizat: 11 10. 2023, 19:47
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a comentat într-o intervenție pentru emisiunea Bună, România, cu Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, situația din Israel. Acesta a explicat că scenariul de coșmar pe care statele occidentale încearcă să îl evite este ca Golful Persic să nu devină un teatru de război, având în vedere că este una dintre rutele petroliere ale lumii:

„Situația, într-un fel a explodat. Să sperăm că nu se va propaga mai departe această explozie. Forța militară maritimă deplasată de SUA nu are neapărat legătură cu Gaza, are mai curând trimitere către Iran, în ideea de a ține Iranul departe de o implicare, de a ține departe acele grupări protejate și antrenate și alimentate și încurajate de Iran, cum ar fi Hezbollahul din Liban. Invitația către Iran este să stea departe, astfel încât Golful Persic să nu devină un teatru de război, ceea ce nu ne dorim niciunul dintre noi. Este una dintre rutele petroliere ale lumii. Acum 50 de ani, la Războiul de Iom Kipur, în 1973, una dintre consecințe a fost șocul petrolier. Au fost niște creșteri ale prețului petrolului de 12 ori. Nimeni nu își dorește așa ceva acum”.

Adrian Cioroianu a mai spus că armata israeliană dorește să slăbească rezistența Hamas în perspectiva unei invazii terestre:

„Acea forță maritimă americană nu are legătură cu situația propriu-zisă din Israel, este mai curând un semnal către Iran care se bănuiește a fi în spatele Hamasului, să aibă grijă ce face.

Vă propun să vă uitați în telefonul propriu să vedeți câte liniuțe mai avem, cât la sută mai avem alimentare. Gândiți-vă că de două zile Israelul a tăiat alimentarea electrică a Fâșiei Gaza. Acum câteva ore s-a anunțat închiderea singurei uzine electrice care mai funcționa în Gaza și care era alimentată cu petrol. Oamanii mai au generatoare de urgență, tot pe bază d epetrol. Ăsta este un semn că așteaptă să sece bateriile telefoanelor, a laptopurilor înaintea unei incursiuni a armatei sau unor trupe israeliene în Gaza. Nu știm de ce amploare va fi această ofensivă. Ea s-a amânat. S-ar putea să aibă legătură cu această golire a bateriilor. Inclusiv operațiunile militare pot să aibă de suferit inclusiv a celor Hamas”.