Scandalul interceptărilor şi producerii de softuri de colectare date, pe masa europarlamentarilor

Scandalul interceptărilor şi producerii de softuri de colectare date, pe masa europarlamentarilor
Sursa: PEXELS

Un europarlamentar vorbește despre spionarea comisarilor europeni: Probleme ample cu privire la activitatea companiilor care prestează servicii de supraveghere – şi nu numai – în statele membre UE. Monitorizarea unor cetăţeni capătă proporții tot mai mari la Bruxelles, ca urmare a scandalului iscat de  dezvăluirile referitoarea la interceptarea telefoanele liderului unui partid de opoziție și a doi jurnaliști din Grecia.

Toate acestea readuc în atenţie un scandal izbucnit în urmă cu trei ani în Cipru, în legătură cu duba unei companii private care a circulat pe drumuri interceptând telefoanele cetăţenilor. Atunci, cazul a fost închis rapid de către Serviciul Juridic din Cipru, mai ales că Bruxellesul nu s-a arătat interesat de acest abuz.

Europarlamentarii, scandalizaţi de firmele care dezvoltă softuri de supraveghere

Europarlamentarul cipriot din partea AKEL – Partidul Progresiv al Oamenilor Muncii,  atrage atenția asupra faptului că în Cipru activează companii care produc și exportă sofuri de supraveghere. Giorgos Georgiou s-a adresat președintelui comisiei de anchetă din cadrul Parlamentului European pe tema utilizării programului Pegasus și a altor softuri similare pe marginea acestui subiect. În scrisoarea amintită menţionează anumite dispoziții care ar fi fost date de Ministerul Justiției pentru dezvoltarea unor softuri care ar fi permis supravegherea telefoanelor din cadrul penitenciarelor, menţionează G4media.

Investigațiile comisiei europen: Cipru, un „sediu de acoperire” pentru companiile care dezvoltă softuri de spionare dar şi un punct de plecare pentru vânzarea unor astfel de sisteme pe piața UE

Europarlamentarul Sophia in ‘t Veld, raportor al comisiei de anchetă din cadrul Parlamentului European pe tema supravegherilor cu ajutorul softului Pegasus sau a unor softuri similare a precizat că, din activitatea de până acum a comisiei a reieșit că supravegherile sunt doar „vârful aisbergului” iar ceea ce se aude în legătură cu supravegherile din Europa are potențialul de a fi un scandal mult mai mare decât Watergate.

În mai 2019, organizația internațională neguvernamentală Access Now a solicitat autorităților competente din Bulgaria și Cipru să investigheze acordarea de licențe de export pentru produsele NSO Group din Cipru și Bulgaria.

Comisia Europeană nu a luat o poziție pe fondul problemei supravegherilor.

Reprezentantul Comisiei:„dacă se confirmă” sunt „inacceptabile”

Potrivit europarlamentarului liberal olandez, Comisia Europeană trebuie să acționeze cu hotărâre pentru a reglementa aceste activități de producere a softurilor amintite dar și pentru a investiga în totalitate dezvăluirile Reuters din luna aprilie cum că telefoanele comisarilor europeni și ale altor oficiali au fost supravegheate cu ajutorul unui soft produs de o companie israeliană.

Comisia de anchetă a Parlamentului European (cunoscută sub numele de PEGA) a programat o audiere a jurnalistului grec Thanasis Koukakis, victimă a supravegherii, pentru luna noiembrie.

Data ar putea fi mutată în cadrul ședinței din 30 august, anul viitor, la care va fi prezent și europarlamentarul și președintele KINAL (Mișcarea Schimbării), Nikos Androulakis, al cărui telefon a fost de asemenea interceptat.

Israelul, vizat de anchetele Comisiei Europene privind vânzarea de softuri de spionaj

In ‘t Veld a acuzat Comisia Europeană că a dat dovadă de o atitudine pasivă și că nu investighează pe deplin cine este responsabil pentru supravegherea telefoanelor comisarilor, care a fost dezvăluită în luna aprilie de agenția Reuters.

Europarlamentarul olandez a vorbit despre delegația comisiei de anchetă în Israel unde s-a aflat cum funcționează sistemul de producere a acestor produse.

Vânzarea lor pe piață trece prin aprobarea guvernului israelian pentru licența de export; totdată trebuie să efectueze o cercetare amănunțită cu privire la guvernele care doresc să le cumpere.

De la începutul scandalului și de când Apple sau alte companii au demarat acțiuni în justiție împotriva NSO, Israelul a redus licențele de export.

Koveşi, pe lista personalităţilor vizate de softurile israeliene anchetate

Din lucrările comisiei de anchetă citate de sursa amintită, reiese că ar exista un adevărat sistem care nu privește doar software-ul de supraveghere ci și companii care sunt în căutare de date personale pentru a influența personalități publice, cum s-a întâmplat în scandalul Black Cube din România și spargerea email-ului actualului procuror general european Laura Kovesi. Potrivit lui in ‘t Veld, multe dintre aceste companii fie au avut o prezență în Cipru, cum ar fi compania Intellexa, fie altele, care sunt active în prezent, au „căsuțe poștale” în Cipru.

Devine din ce în ce mai clar, notează G4 media, că domeniul spionajului nu privește doar incidente de supraveghere a unor jurnalişti sau politicieni, după cum a subliniat in ‘t Veld vorbind despre „vârful aisbergului”: „dacă ridici preșul, există un întreg univers” în care guverne și interese private cumpără servicii de supraveghere dar și servicii de colectare de date.

Potrivit europarlamentarului olandez, există o „piață neagră” prin intermediul căreia guvernele abuzează şi trec peste constituţii sporindu-şi capacitățile de supraveghere a populaţiei.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)