Scandalul interceptărilor ilegale ia amploare pe scena politică din Grecia dar și la ambasadele unor țări după dezvăluirea făcută de publicația elenă To Vima conform căreia ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a fost, la rândul său spionat prin softul Predator, anunță Rador.
Interceptarea telefonului ministrului grec al Afacerilor Externe, Nikos Dendias, relatează ziaristul publicației amintite, Vasilis Lambropoulos, într-un material referitor la amploarea interceptărilor telefonice și cei responsabili pentru introducerea și activarea softului de supraveghere Predator în Grecia.
Presa elenă menționează că, la un moment dat, într-un „centru parastatal care trăgea sforile”, „au început să existe o serie de înțelegeri” privitoare la utilizarea softului ilegal de supraveghere și mediul politic, nu doar în chestiunile legate de securitate națională, în special față de miniștrii Noii Democrații (partidul de guvernământ din Grecia).
Conform relatărilor sursei elene, multe dintre datele interceptărilor ar fi ajuns până la Palatul Maximou (sediul guvernului grec) care însă susține că nu știa modul cum proveneau aceste informații speciale.
Printre cei urmăriți a fost și ministrul de externe, Nikos Dendias; softul ar fi ajuns să preia date din telefonul acestuia printr-un SMS suspect.
Conform investigației To Vima, un afacerist, Giannis Lavranos, este implicat direct în introducerea, activarea și folosirea preferențială a softului Predator în Grecia. Acesta are relații strânse cu Grigoris Dimitriadis, nepotul premierului Kyriakos Mitsotakis și fost secretar general al guvernului, demisionar în urma izbucnirii scandalului interceptărilor.
Jurnaliștii precizează că Nikos Dendias, în timpul mandatului său de ministru pentru Protecția Civilă în perioada 2013-2014, ar fi fost o piedică în planurile unei companii deținute de Lavranos de a instala sistemul codificat de comunicații „Sepura” (succesorul sistemului de comunicații „Tetra”) printr-o înșelătorie de tip „donație” de la o companie inexistentă.
Spionarea ministrului grec de externe a stârnit nervozitate în multe misiuni diplomatice și servicii secrete ale unor țări din Europa, America, Orientul Mijlociu pentru că Dendias a avut contacte cu politicieni și diplomați străini importanți, iar softul ilegal ar fi putut înregistra și conversații secrete ale acestora din cadrul întâlnirilor.
Astfel, mai multe servicii de informații ale unor state ar fi demarat anchete privitoare la expeditorii softului Predator pe telefonul mobil al lui Dendias și nu numai, menționează Vasilis Lambropoulos.
Critici dure la adresa guvernului
(principalul partid de opoziție din Grecia n.trad.) solicită răspunsuri de la premierul Mitsotakis cu privire la dezvăluirile făcute de To Vima, subliniind că se confirmă astfel lista cu numele miniștrilor ce au fost supuși supravegherii, iar supravegherea lui Dendias are o importanță națională aparte.