Scandalul interceptării conversației dintre ofițerii germani se extinde. S-ar fi vorbit despre trupele britanice care există la sol în Ucraina
Scandalul de spionaj din Germania se extinde, după ce au apărut informații că ofițerii germani interceptați de ruși ar fi vorbit inclusiv despre trupe britanice aflate la sol în Ucraina.
Trupe britanice s-ar afla în Ucraina
Germania este acuzată că a divulgat Rusiei inclusiv secrete militare britanice, după ce apelul video necriptat interceptat de Kremlin ar fi implicat detalii despre trupele britanice aflate la sol în Ucraina.
Lansată vineri de editorul canalului de știri RT controlat de Kremlin, Margarita Simonyan, înregistrarea audio – confirmată ca fiind autentică de Germania – surprinde ofițeri Luftwaffe discutând despre modul în care rachetele Taurus din Berlin ar putea fi folosite pentru a încerca să arunce în aer Podul Kerci care leagă Rusia de Crimeea.
În timpul conversației, locotenentul general Ingo Gerhartz, șeful Luftwaffe, descrie modul în care Marea Britanie colaborează cu Ucraina pentru a folosi rachete Storm Shadow împotriva țintelor de până la 150 de mile în spatele liniilor rusești.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că conversațiile scurse „subliniază încă o dată implicarea directă a Occidentului colectiv în conflictul din Ucraina” – deși duminică ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a acuzat Moscova că a purtat „un război informațional” împotriva vestului.
Marea Britanie a confirmat, pentru prima dată, prezența unui „număr mic de personal” în Ucraina, marți, săptămâna trecută, deși nu a precizat ce sarcini le întreprinde pe fondul îngrijorării că orice potențială implicare în luptă ar putea fi considerată o escaladare de către Moscova.
Ofițerii germani ar fi vrut inclusiv să ignore refuzul lui Scholz de a trimite rachete Taurus în Ucraina
Discuția despre rachetele Taurus a urmat unei declarații surpriză a cancelarului german, Olaf Scholz, lunea trecută, care a spus că nu va furniza rachete Taurus Ucrainei deoarece ar fi nevoie de prezența germanilor pe teren.
Acest lucru, a avertizat el, risca să facă din Berlin un „participant la război”, chiar dacă astfel de soldați aveau sediul în Germania. „Soldații germani nu trebuie să fie legați în niciun moment și în niciun loc de țintele pe care le atinge acest sistem [Taurus]”, a adăugat el.
În înregistrare, Gerhartz și alți trei ofițeri germani discută despre refuzul cancelarului și despre cum ar putea fi posibil să-l ignore, înainte de o întâlnire de 30 de minute pe care șeful forțelor aeriene o are cu ministrul apărării, Pistorius.
Ei ajung la concluzia că o livrare rapidă și utilizarea rachetelor în viitorul imediat ar fi posibilă numai dacă ar fi implicați soldați germani. Antrenamente pentru soldații ucraineni pentru a evita plasarea soldaților germani pe pământul ucrainean erau o posibilitate, dar pregătirea lor ar dura luni de pregătire.
Rachetele Taurus au o rază maximă mai mare decât Storm Shadow și Scalp, echivalentele lor franceze, de 300 de mile. În înregistrare, ofițerii germani discută despre potențiale tipuri de ținte pentru Taurus, inclusiv un „pod în est”.
Descrierea se potrivește cu cea a podului strategic Kerci, o rută cheie de aprovizionare către Crimeea ocupată de Rusia și pe care, în ciuda numeroaselor încercări de a-l bombarda, ucrainenii nu au reușit până acum să-l distrugă. Ei au ajuns la concluzia că ar fi fezabil din punct de vedere tehnic să arunce în aer podul, dar ar putea fi nevoie de „10 până la 20 de rachete”.