Scandalul diplomatic dintre Beijing și Ottawa a luat amploare! Un cetățean canadian a fost condamnat la moarte în China

Publicat: 14 01. 2019, 17:42

Un cetățean canadian a fost condamnat la moarte în China, luni, fiind acuzat că a încercat să introducă droguri în țară.

Bărbatul, care susține că este nevinovat, a fost condamnat după un proces care a durat o zi și nu există niciun semnal că autoritățile din China i-ar putea reduce pedeapsa.

Soarta canadianului ar putea deveni un element-cheie în scandalul diplomatic care a izbucnit între Beijing și Ottawa, după ce autoritățile din Canada au arestat-o pe directoarea financiară a Huawei.

Bărbatul a fost condamnat inițial la 15 ani de închisoare, acuzat că a introdus în China metamfetamine, însă a făcut apel, iar un tribunal a decis rejudecarea procesului.

Astfel, la al doilea proces, procurorii au cerut pedeapsa cu moartea pentru canadian, susținând că există dovezi că acesta era membru al unei grupări internaționale de traficanți de droguri.

Pe de altă parte, Robert Lloyd Schellenberg susține că se afla în China ca turist și că totul este o înscenare. Acesta a declarat luni, la bară, că a venit în China după ce a călătorit în Laos, Myanmar, Malaysia, Singapore şi Thailanda.

El a precizat că un prieten i-a recomandat un traducător turistic, un chinez, pe nume Xu Qing. Canadianul declară că a fost implicat, apoi, fără să ştie, într-o reţea internaţională de trafic de droguri.

”Acest caz îl priveşte pe Xu Qing. Este un traficant internaţional de droguri şi un mincinos”, a declarat Robert Lloyd Schellenberg la bară.

Noul proces se concentrează asupra amplorii implicării acuzatului în traficul cu stupefiante. Robert Schellenberg spune că şeful reţelei este Khamla Wong, un canadian arestat în 2016 în Thailanda şi suspectat de trafic de droguri.

Schellenberg, în vârstă de 36 de ani, a fost arestat în 2014. El era un turist obișnuit în Asia, în special în Thailanda, unde călătorea des. După ce a fost arestat, el a fost ținut 15 luni în detenție, înainte de primul proces. A mai durat apoi 32 de luni pentru ca instanța să anunțe prima sentință.

Reamintim că directorul financiar al grupului Huawei Technologies și fiica fondatorului Huawei, a fost arestată în Vancouver, în decembrie, şi risca să fie extrădată în SUA, care o acuză că a acoperit legăturile companiei sale cu o firmă care a încercat să vândă echipamente Iranului, în pofida sancţiunilor americane impuse acestei ţări.