Avertismentele noului ambasador american la București, Adrian Zuckerman, privind participarea companiei chineze Huawei la dezvoltarea noii tehnologii 5G a provocat protestele ambasadei chineze.
Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la București, Tang Fujian, îl acuză pe diplomatul american că „a ponegrit tehnologia chineză 5G fără temei și susține că americanii nu au reușit să vină cu nicio dovadă.
„Ne opunem ferm acestui lucru. De mult timp SUA şi-au dat toată osteneala să exagereze problemele de securitate ale tehnologiei chineze 5G, dar până în prezent SUA n-a putut furniza nici o dovadă despre acest aşa-numit ‘risc de securitate’. Abuzul puterii de stat şi oprimarea întreprinderilor din alte ţări prin intermediul mijloacelor politice sunt ruşinoase şi nu se potrivesc cu statutul de mare putere al SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei, potrivit Agerpres.
În schimb, acesta a lăudat activitatea companiei chineze Huawei și arătat că în atâția ani de prezență nu a generat niciun risc de securitate.
„Huawei a investit şi a operat în România de mulţi ani şi nu a provocat niciodată pericole pentru securitatea cibernetică. Huawei a participat activ la construcţia reţelei de comunicaţii a României, a creat mii de locuri de muncă şi a adus contribuţii importante la veniturile fiscale, dezvoltarea economiei digitale şi a progresului social din România. Cooperarea pragmatică dintre China şi România a adus cele două părţi într-o comunitate strânsă de interese. Guvernul Chinei încurajează întotdeauna întreprinderile chineze să desfăşoare cooperarea economică şi comercială în diferite domenii, inclusiv telecomunicaţii şi energie, pe baza respectării normelor internaţionale şi a legilor ţării respective”, a adăugat Tang Fujian.
Totodată, a arătat reprezentantul misiunii diplomatice, „guvernul Chinei nu sprijină nici o întreprindere să se angajeze în nici o activitate care dăunează intereselor legitime de securitate ale altor ţări”.
„Suntem dispuşi să colaborăm cu comunitatea internaţională pentru a aborda ameninţările cibersecurităţii prin dialog şi cooperare pe baza respectului reciproc, egalităţii şi beneficiilor reciproce. Ghidată de principiul consultării, cooperării şi beneficiilor pentru toţi, China va continua să împărtăşească oportunităţile majore aduse de noua rundă de revoluţie tehnologică cu alte ţări, să intensifice schimburile şi cooperările în domeniile ştiinţifice şi tehnologice, inclusiv tehnologia 5G, şi să contribuie mai mult la bunăstarea întregii omeniri”, subliniază diplomația chineză.
Reamintim că Adrian Zuckerman, proaspăt instalat ambasador al Statelor Unite la București, a avertizat privind potențialele pericole lacare se expune România dacă apelează la tehnologia 5G și tehnologia nucleară din China.
”Cred că preşedintele Trump şi preşedintele Iohannis sunt amândoi de acord cu faptul că România este un aliat foarte apropiat al Statelor Unite ale Americii. Este un partener strategic iar ambele ţări fac eforturi să aducă îmbunătăţiri la acordul bilateral. Cred că este important ca un aliat strategic să fie foarte precaut la potenţialele pericole puse de tehnologia 5G chineză şi este în aceeaşi măsură importantă şi precauţia în domeniul energiei – cum ar fi dezvoltarea tehnologiei nucleare cu influenţă din partea regimului comunist chinez, mai ales acum, la comemorarea a 30 de ani de la căderea regimului comunist. Cred că ambii lideri sunt la fel de conştienţi de asta şi împreună vor să păstreze România ca aliat puternic al SUA, ca membru NATO şi membru al comunităţii europene, al UE”, a declarat Adrian Zuckerman, într-un interviu pentru Agerpres. (Detalii AICI)