Naruto – adorabila maimuță care și-a făcut selfie – revine în atenția presei după ce miercuri a ajuns subiectul unui proces cu privire la drepturile de autor la Curtea din San Francisco, cu privire la poza pe care și-a făcut-o în Indonezia în 2011, scrie RT.
Povestea lui Naruto începe cu fotograful David Slater care a călătorit în Indonezia în 2011 și a petrecut câteva zile fotografiind hoardele de maimuțe macac. Unde dintre ele, i-a smuls camera fotografului și a apăsat butonul în timp ce privea uimită în obiectiv. Așa s-a născut primul selfie din istorie al unei maimuțe, care și-a dobîndit celebritatea sub numele de Naruto.
După cum era de așteptat, imaginea a devenit virală iar apoi lucrurile au scăpat de sub control.
În 2014, Slater pornit în instanță un proces cu privire la drepturile de autor cerând unor site-uri precum Techdirt și Wikipedia să dea jos fotografia maimuței.
Ambele site-uri au refuzat invocând faptul că poza e făcută de Naruto iar copyrightul nu îi aparține lui Slater. Oficiul American pentru Copyright i-a dat însă dreptate fotografului, susținând că animalele nu pot avea drepturi de autor.
Doar că victoria a fost de scurtă durată: PETA a intrat pe fir și în 2015 l-a chemat în instanță pe Slater alături de o editură din San Francisco ce publicase albumul Personalități ale sălbăticie, unde era inclus și selfie-ul lui Naruto. Inițial fotograful a câștigat, dar organizația pentru drepturile animalelor a făcut apel.
Așa se face că miercuri, timp de 45 de minute, trei judecători ai Curții din San Francisco au audiat cauza lui Naruto, punctată pe alocuri de hohotele de râs ale unei audiențe numeroase care a ținut să asiste la ineditul proces.
Oricum procesul nu a stârnit și râsul fotografului David Slater care a declarat pentru The Guardian că e falit și nu își permite să zboare la San Francisco pentru audieri ori pentru a-și plăti avocatul care îl reprezintă din 2015.
Andrew Dhuey, avocatul lui Slater, a fost totuși prezent la proces dezbătând în contradictoriu cu avocatul PETA, David Schwartz, dacă actul maimuței de a se fotografia singură a fost unul deliberat și presupus conștient sau un gest aleatoriu.
Dhuey a acuzat de asemenea PETA că a deschis acest nou proces doar pentru a-și face publicitate. Curtea nu s-a pronunțat la termenul de miercuri, iar procesul continuă.