Scandal pe piața medicamentelor de diabet folosite și pentru slăbit. Tratamentul ar putea cauza efecte adverse grave

Scandal pe piața medicamentelor de diabet folosite și pentru slăbit. Tratamentul ar putea cauza efecte adverse grave
Foto: Pixabay

Companiile Novo Nordisk şi Eli Lilly and Co sunt acuzate că tratamentele pentru diabet pe bază de Ozempic şi Mounjaro, tratamente folosite și pentru slăbit, pot provoca gastropareză, o paralizie a stomacului, relatează CBS News.

Paul Pennock şi Jonathan Sedgh, avocaţii care conduc un proces din partea firmei Morgan & Morgan, au anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că au depus dosarul, spunând că temeiul pentru proces este ”lipsa de avertizare” a utilizatorilor în privinţa unor efecte secundare severe.

”Opinia noastră este că aceste medicamente cauzează aceste probleme. Credem că dovezile sunt suficiente pentru a putea dovedi acest lucru, altfel nu am fi depus această plângere şi intenţionăm să depunem multe altele în zilele şi săptămânile următoare”, a declarat Pennock.

El a menţionat că această primă plângere depusă implică o femeie de 44 de ani din Louisiana care a luat ambele medicamente, mai întâi Ozempic şi apoi Mounjaro, la recomandarea medicului său.

Suspiciuni privind efecte adverse grave ale tratamentelor

Health Canada examinează în mod independent o clasă de medicamente utilizate în diabet și medicamente pentru slăbire, în urma unor rapoarte conform cărora acestea pot duce la un risc de sinucidere.

Într-un e-mail de vineri, departamentul federal a declarat pentru CBC News că va face o evaluare a datelor canadiene și internaționale care analizează riscul de gânduri suicidare, auto-vătămare și sinucidere atunci când vine vorba de o clasă de medicamente cunoscută sub numele de GLP- 1 agonişti ai receptorilor, scrie cbc.ca.

„Health Canada continuă să monitorizeze toate efectele secundare ale produselor de sănătate comercializate… pentru a se asigura că beneficiile produsului continuă să depășească riscurile”, se spune în declarație.

Decizia vine după ce Agenția Europeană pentru Medicamente și Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Sănătate din Marea Britanie (MHRA) au declarat recent că revizuiesc și medicamentele din cauza rapoartelor că sănătatea mintală a oamenilor a fost afectată.

„Cred că este important ca siguranța să fie pe primul loc, dacă există vreo indicație a oricăror efecte adverse care sunt îngrijorătoare și care sunt grave, că orice autoritate sanitară ar trebui să analizeze acest lucru într-o manieră serioasă”, a spus dr. Sean Wharton, medic în obezitate care are clinici în Ontario.

Unele dintre cercetările clinice ale lui Wharton sunt realizate în parteneriat cu companiile ale căror medicamente vor fi probabil în curs de revizuire de către Health Canada.

Ce medicamente ar putea fi evaluate în Canada?

Agoniştii receptorilor GLP-1, care au fost dezvoltaţi iniţial pentru a trata diabetul de tip 2, au fost utilizaţi de mai bine de 15 ani.

În ultimii opt ani, au fost folosiți și pentru a trata obezitatea, deoarece imită un hormon intestinal care suprimă pofta de mâncare, promovând o senzație de sațietate.

Agoniştii receptorilor GLP-1 sunt o clasă de medicamente utilizate în medicamente populare, cum ar fi Novo Nordisk’s Ozempic, care conține ingredientul activ semaglutidă și este aprobat pentru tratarea diabetului de tip 2

Deși Health Canada nu a spus în mod specific ce medicamente de marcă sunt incluse în revizuirea sa, următoarele vor fi probabil luate în considerare, împreună cu Ozempic:

Novo Nordisk’s Wegovy, care este aprobat în Canada pentru persoanele cu obezitate, dar nu este încă disponibil pentru pacienți.

Medicamentul AstraZeneca pentru diabetul de tip 2, exenatida, care este comercializat ca Bydureon.

Dulaglutida lui Eli Lilly, comercializată ca Trulicity.

lixisenatida lui Sanofi.

Soliqua de la Sanofi.

Compania farmaceutică spune că siguranța este o prioritate maximă

Novo Nordisk a declarat, vineri, într-un e-mail către CBC News, că siguranța pacienților este „de cea mai mare importanță”.

„Luăm foarte în serios toate rapoartele despre evenimentele adverse din utilizarea medicamentelor noastre”, se arată în declarația sa.

„Echipa noastră monitorizează continuu profilul de siguranță al produselor noastre și colaborează îndeaproape cu autoritățile sanitare pentru a se asigura că informațiile privind siguranța pacienților, inclusiv informații adecvate despre efectele secundare, sunt incluse în monografia produsului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)