Scandal din cauza crizei baghetelor. Guvernul francez acuză furnizorii de energie că nu susţin brutăriile tradiţionale

Scandal din cauza crizei baghetelor. Guvernul francez acuză furnizorii de energie că nu susţin brutăriile tradiţionale
Scandal din cauza crizei baghetelor. Guvernul francez acuză furnizorii de energie că nu susţin brutăriile tradiţionale, sursă foto: captură YT

În ultimele zile, mai mulți meșteșugari, confruntați atât cu creșteri ale costurilor materiilor prime, cât și cu creșterea prețurilor la energie, pe care nu le pot transfera decât marginal în tarifele lor, s-au declarat în pragul falimentului.

Bruno Le Maire nu a exclus posibilitatea de a mări impozitarea temporară a furnizorilor de energie

„Facturile la energie sunt nebunești iar noi asistăm la abuzuri din partea companiilor energetice în toate departamentele”, deplânge Dominique Anract, președintele Confederației Naționale a Brutăriilor și Patiseriilor Franceze (CNBPF), potrivit Le Figaro.

Ministrul francez al Finanţelor acuză furnizorii de energie că nu fac destule eforturi pentru a ajuta brutăriile tradiţionale, care se confruntă cu o creştere rapidă a facturilor la energie.

Principala explicație a creșeterilor costului de producție constă în formarea prețurilor energiei electrice. Pe piața la vedere, este direct corelată cu ultimul mijloc de producție utilizat pentru a echilibra piața.

În Franța, este vorba foarte des de centrale electrice cu ciclu combinat pe gaz. În Germania, este vorba de centralele electrice pe cărbune. Cu toate acestea, războiul din Ucraina a împins prețurile la gaze la noi cote maxime. Așa se explică creșterea prețurilor la electricitate din acea perioadă.

În perioada iulie-septembrie 2022, energia electrică a putut depăși cu brio 500 și 700 de euro pe MWh, față de mai puțin de 100 de euro pe MWh cu doar un an înainte.

În 2020, prețul a fost chiar mai mic de 30 de euro pe MWh, dar unii proprietari de IMM-uri au trebuit să se înscrie la acel moment. Contractele de energie electrică sunt întocmite anual, eventual pe doi ani.

Cu puțin timp înainte de data de expirare, acesta trebuie reînnoit. Pe o nouă bază tarifară, care depinde de prețul de piață al energiei electrice la momentul încheierii contractului.

Brutarii care au avut norocul de a avea scadența la sfârșitul anului 2022 nu se confruntă cu o astfel de majorare, deoarece prețul energiei electrice a scăzut în ultimele săptămâni.

Pentru Dominique Anract, guvernul nu poate rămâne surd la declinul profesiei, „care deservește 12 milioane de clienți pe zi și face parte din viața francezilor”.

Acest mesaj a fost bine primit de Bruno Le Maire, care a confirmat că „statul este alături de toți brutarii din Franța.

Într-un moment în care bagheta tocmai a fost inclusă în patrimoniul imaterial de către UNESCO, ar fi paradoxal să nu ne oferim mijloacele de a ne susține brutarii”.

Bruno Le Maire nu a exclus posibilitatea de a „percepe mai mult de la furnizorii de energie decât o facem astăzi”, adică de a mări impozitarea temporară a acestora, prevăzută până la 31 decembrie 2023. În ciuda acestor eforturi de a dezamorsa nemulțumirea brutarilor, o demonstrație organizată de un colectiv este programată pentru 23 ianuarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`