Scădere istorică a emisiilor de CO2, pe fondul restricțiilor impuse de Covid-19

Scădere istorică a emisiilor de CO2, pe fondul restricțiilor impuse de Covid-19
foto: Pixabay

Emisiile de carbon, la nivel global, au cunoscut în primul semetru al acestui an o scădere record, ca urmare a impunerii carantinei şi a restricţiilor de circulaţie determinate de pandemia de coronavirus. Potrivit reprezentanţilor Institutului de Cercetare a Impactului Climatic (PIK) din oraşul german Potsdam, studiul s-a bazat pe date din peste 400 de orașe ale lumii.

Coronavirusul a redus poluarea drastic

Măsurile impuse de guvernele naţionale pentru a limita primul val al pandemiei de COVID-19 s-au văzut în cifrele sudiilor privind nivelul poluării în lume.

Astfel că, închiderea graniţelor, izolarea populaţiei la domiciliu şi restricţii vizând deplasările au determinat o scădere drastică (1,6 miliarde de tone) a emisiilor de CO2 asociate transportului, aviaţiei şi energiei în perioada ianuarie-iunie în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2019, potrivit studiului Institutului de Cercetare a Impactului Climatic (PIK), ce a fost publicat în revista Nature Communications, transmite Agerpres.

Bazându-se pe cifre legate de producţia electrică, traficul de vehicule din peste 400 de oraşe ale lumii, numărul curselor aeriene, dar şi pe cele asociate producţiei şi consumului, autorii studiului au ajuns la concluzia că această scădere a emisiilor de CO2 este cea mai mare înregistrată în istoria recentă.

Defalcat, emisiile de CO2 asociate transportului au scăzut cu 40%, cele asociate producţiei energetice cu 22% şi cele asociate industriei generale cu 17%.

Cifrele neutralităţii climatice

Dioxidul de carbon este o parte integrantă a ciclului fundamental al vieţii în natură: acesta este expirat de către oameni şi animale, apoi este utilizat de către plante pentru a le ajuta să crească; plantele, la rândul lor, eliberează oxigen, de care oamenii depind pentru a supravieţui.

Amintim că în conformitate cuacordul de la Paris, UE s-a angajat să obțină neutralitatea emisiilor dedioxid de carbonpână în anul2050.

Neutralitatea emisiilor dedioxid de carbonînseamnă un echilibru între emisii și reducerea dioxidului de carbon din atmosferă prin absorbanți. Pentru a obține emisii zero nete, toate emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial vor trebui contrabalansate prin sechestrarea dioxidului de carbon.

Absorbantul de CO2 este orice sistem care absoarbe mai mult CO2 decât emite. Principalii absorbanți sunt solul,pădurileși oceanele. Conform estimărilor, absorbanții naturali eliminăîntre 9,5 și 11 GtCO2 pe an. În 2017, emisiile globale de CO2 au atins37,1 Gt., conformadatelelor Parlamentului European.

Până în prezent, niciun absorbant artificial nu este capabil să elimine dioxidul de carbon din atmosferă suficient pentru a lupta cu încălzirea globală.

Dioxidul de carbon depozitat în absorbantele naturale precum pădurile este eliberat în atmosferă prin incendiile forestiere, schimbările în utilizarea terenurilor sau exploatarea forestieră. Acesta este motivul pentru care este esențialăreducerea emisiilor de CO2pentru a ajunge la neutralitatea climatică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`