Savanţii de la NASA susţin că există viaţă pe Marte. Ei au ajuns la această concluzie după ce au examinat mai atent câteva probe aduse de sonda spaţială Viking 1 de pe Planeta Roşie în 1976, potrivit Daily Mail.
Cu ajutorul unor modele de analiză matematică, experţii de la Agenţia Spaţială a Statelor Unite spun că sărurile din probele marţiene infirmă estimările iniţiale şi oferă indicii clare despre existenţa unei vieţi microbiene pe Marte.
În iulie 1976, sonda spaţială Viking 1 a efectuat o misiune pe suprafaţa planetei Marte, dar nu a descoperit forme de viaţă.
După aproape trei decenii, iată că un specialist NASA susţine contrariul, după ce au fost examinate mai atent dovezile aduse de expediţia marţiană Viking 1. Sonda americană a descoperit mai mulţi microbi în probele recoltate de pe scoarţa marţiană.
Folosind modele de analiză matematică, savanţii americani au ajuns la concluzia că sărurile din probele marţiene infirmă estimările iniţiale şi oferă indicii clare despre existenţa unei vieţi microbiene pe Marte.
„Acest fapt sugerează un răspuns biologic robust. Aceste analize sprijină teoria potrivit căreia experimentul Viking LR a detectat într-adevăr viaţă microbiană pe Marte”, spun cercetătorii de la Keck School of Medicine din California.
Oamenii de ştiinţă rămân însă împărţiţi în ceea ce priveşte existenţa dovezilor sigure referitoare la viaţa de pe Marte. Pesimiştii spun că dovada supremă ar fi o înregistrare video cu o bacterie de pe Marte.
O altă misiune marţiană importantă este programată pentru anul 2016.