Șase lucrători ONU printre cei 18 oameni uciși într-un nou bombardament israelian asupra unei școli din Gaza. În clădire se adăposteau civili strămutați

Șase lucrători ONU printre cei 18 oameni uciși într-un nou bombardament israelian asupra unei școli din Gaza. În clădire se adăposteau civili strămutați
Imagine din Fâșia Gaza. Sursa foto: Hepta - Abaca Press / Mohamed Zaanoun

Un atac aerian israelian asupra unei școli centrale din Gaza, folosită ca adăpost pentru palestinienii strămutați, a ucis 18 persoane, a declarat agenția de protecție civilă a teritoriului controlat de Hamas, ONU raportând că șase dintre lucrătorii săi se numără printre morți, notează The Guardian.

În clădirea bombardată se aflau civili strămutați

Agenția ONU pentru refugiați palestinieni, Unrwa, a declarat că atacul a fost unul soldat cu cel mai mare număr de morți în rândul personalului său într-un singur incident. Două lovituri aeriene au lovit școala și împrejurimile acesteia din Nuseirat, se arată în comunicat.

„Printre cei uciși s-a numărat managerul adăpostului Unrwa și alți membri ai echipei care furnizează asistență persoanelor strămutate”, a declarat agenția ONU pentru X.

Anterior, armata israeliană a declarat că forțele sale aeriene au „desfășurat o lovitură precisă asupra teroriștilor care operau în interiorul unui centru de comandă și control al Hamas” pe terenul școlii, fără a detalia rezultatul sau identitățile celor vizați.

Biroul de presă al guvernului Hamas a declarat că aproximativ 5.000 de persoane strămutate se adăposteau în școală atunci când a fost bombardată miercuri.

Unrwa a spus în declarația sa: „Această școală a fost lovită de cinci ori de la începutul războiului. Această clădire găzduiește aproximativ 12.000 de persoane strămutate, în principal femei și copii.”

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat miercuri seara că „ceea ce se întâmplă în Gaza este total inacceptabil”.
„Șase dintre colegii noștri @UNRWA se numără printre cei uciși”, a spus Guterres într-o postare pe X.

Philippe Lazzarini, șeful Unrwa, a scris că personalul care a murit a oferit sprijin familiilor care și-au căutat refugiu în școală și că cel puțin 220 dintre angajații agenției sale au fost uciși în Gaza de la începutul războiului.

Armata israeliană bombardează școlile din Gaza

Forțele israeliene au lovit mai multe astfel de școli în ultimele luni, spunând că militanții palestinieni operează acolo și se ascundeau printre civilii strămutați – afirmații negate de Hamas.

Miercuri mai devreme, o lovitură a lovit o casă din apropierea orașului Khan Younis, din sudul Gazei, ucigând 11 persoane, inclusiv șase frați și surori cu vârsta cuprinsă între 21 de luni și 21 de ani, potrivit spitalului european, care a primit victimele.

Războiul din Gaza a ajuns acum la a 11-a lună, cu peste 41.000 de palestinieni uciși, conform ministerului sănătății din teritoriu și eforturile internaționale de a media o încetare a focului între Israel și gruparea militantă Hamas au fost blocate în mod repetat.

Hamas a declarat miercuri că negociatorii săi și-au reiterat disponibilitatea de a implementa o încetare „imediată” a focului cu Israelul în Gaza, pe baza unei propuneri anterioare a SUA, fără noi condiții din partea vreunei părți.

Directorul CIA William Burns, care este și negociatorul șef al SUA pentru Gaza, a declarat sâmbătă că o propunere mai detaliată de încetare a focului va fi făcută în următoarele câteva zile.

Propunerea anterioară prezentată de președintele Joe Biden în iunie prevedea o încetare a focului în trei faze în schimbul eliberării ostaticilor israelieni. Cu toate acestea, rămân probleme nerezolvate, inclusiv controlul coridorului Philadelphi, o porțiune îngustă de pământ la granița Gazei cu Egiptul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a sfidat protestele de acasă și criticile lui Biden, jurând că Israelul nu va renunța la controlul asupra coridorului strategic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)
21:43 - Elena Lasconi: Îl apreciez pe Nicușor Dan și-i mulțumesc foarte mult / Nu uit atacurile mizerabile ale PNL la adresa lui. Și el tot a reușit să fie aplaudat la Congresul PNL și să ridice sala în picioare (VIDEO)
21:31 - Capitala Franței este cuprinsă de flăcări. Un incendiu a izbucnit pe acoperișul unei clădiri din arondismentul 13. Care este cauza focului
21:28 - Elena Lasconi: Eu nu o să dau niciodată mâna cu PSD sau cu partidele pro-ruse. Viziunea mea e că vom avea un guvern de dreapta, USR-PNL-UDMR, la anul. Altfel, va fi rău pentru România (VIDEO)
21:16 - Lasconi (USR): Speram la o alianță preelectorală cu un PNL poate condus de Ilie Bolojan / Fac apel la electoratul liberal să voteze util. Ciucă nu poate garanta că vom avea o guvernare de dreapta din 2025, dar eu pot să fac asta (VIDEO)
21:08 - Raed Arafat a oferit ultimele detalii despre situația din județul Galați: „Avem mobilizați peste 1.000 de pompieri cu mijloace de intervenție” /”Sunt alocate 250 de containere, dar dacă este nevoie de completare, se va face acest lucru” (VIDEO_
21:05 - Statul român va achiziționa 37 de trenuri noi. Pe ce rute vor circula