Sanofi și GSK anunță că vaccinul lor anti-COVID-19 nu va fi gata până la finele lui 2021. Explicațiile
Laboratoarele franceze Sanofi și compania britanică GSK au anunțat că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ei nu va fi gata până la finele lui 2021, după ce testele clinice au avut rezultate sub așteptări. Desfășurarea programului „este întârziată pentru că vrem să îmbunătățim răspunsul imunitar în cazul persoanelor în vârstă”, au transmis Sanofi și GSK, într-un comunicat citat de Le Figaro.
Sanofi și GSK explică de ce vaccinul lor anti-COVID-19 nu va fi gata până la sfârșitul lui 2021
Sanofi transmitea recent că intenționează să declanșeze ultima fază a testelor clinice la finele lunii decembrie. Totuși, rezultatele primelor două faze au avut rezultate sub așteptări. Dacă răspunsul la persoanele între 18 și 49 de ani e „comparabil cu cel al pacienților care s-au vindecat după infecția cu SARS-CoV-2”, răspunsul este „insuficient” la persoanele mai în vârstă. Prin urmare, laboratoarele vor „să rafineze concentrația de antigeni, pentru a obține un răspuns imun mai mare la grupele de vârstă mai înaintate”.
„Formula produsului nu e una satisfăcătoare. E nevoie să o îmbunătățim și asta ar putea dura puțin mai mult”, a declarat Thomas Triomphe, vicepreședinte Sanofi, pentru AFP. El a admis că rezultatele de până acum sunt „o dezamăgire”.
Prin urmare, laboratoarele vor desfășura fază complementară de testare a unei noi formule de antigeni. Aceasta, testată deja pe animale, a arătat că „vaccinul candidat va oferi protecție împotriva patologiilor pulmonare și va duce la eliminarea rapidă, în două – patru zile, a virusului din căile aeriene și plămâni. Când am injectat o doză mare de vaccin în animale, am avut rezultate excelente, iar asta ne dă încredere”, a precizat Triomphe.
Acum, Sanofi și GSK se așteaptă ca vaccinul lor anti-COVID-19 să fie disponibil în al patrulea semestru al anului viitor, deși inițial speraseră ca acest lucru să se întâmple în prima parte din 2021 și un miliard de doze să fie deja livrate pe parcursul anului.
11 vaccinuri anti-COVID-19 au trecut de faza finală a testelor clinice
În general, dezvoltarea unui vaccin necesită timp și bani: potrivit specialiștior din industrie, e nevoie de circa un miliard de euro și o medie de zece ani pentru crearea unui vaccin. Acum, însă, cercetările au fost stimulate de fondurile publice și private uriașe pe care le-au primit. Prin urmare, 11 vaccinuri din toată lumea au trecut deja de faza finală a testelor clinice.
Între timp, Marea Birtanie și Canada au autorizat vaccinul de la Pfizer și BioNTech împotriva COVID-19.SUA ar putea autorizaîn câteva zile vaccinul, iar vaccinarea ar putea începe săptămâna viitoare.Cât despre vaccinul dezvoltat deModerna, noi date sugerează că acesta dezvoltăniveluri de anticorpi mai maridecât la persoanele infectate cu coronavirus. Acesta ar oferi până la90 de zile de imunitateîmpotriva COVID-19.