S&P a trimis Ungaria la "junk". Decizia ar putea forța guvernul Orban să cedeze presiunilor UE și FMI

S&P a trimis Ungaria la "junk". Decizia ar putea forța guvernul Orban să cedeze presiunilor UE și FMI

Standard & Poor’s  a decis, miercuri, să reducă  ratingul  de țară al Ungariei, mărind astfel presiunea asupra premierului Viktor Orban de a obține sprijinul Fondului Monetar Internațional (FMI).

S&P a coborât ratingul pentru creditele Ungariei pe termen lung și scurt în valută străină sau locală de la BBB- la BB+, a anunțat compania printr-un comunicat de presă. Este cea de-a doau retrogradare pentru Ungaria în mai puțin de o lună, după ce pe 24 noiembrie Moody’s a retrogradat-o la categoria “junk” Ba1.

Problemele Ungariei par să vină din toate părțile după ce FMI și Uniunea Europeană au suspendat tratativele cu guvernul ungar în vederea acordării unui pachet de sprijin financiar, declarându-se îngrijorate de un proiect de lege privind banca centrală care potrivit oficialilor europeni ar putea afecta independența deciziilor monetare de sfera politicului.

Ungaria va avea cea mai mare rată de îndatorare și cea mai mică creștere economică  dintre statele din Europa de Est anul viitor, a anunțat Comisia Europeană pe 10 noiembrie. S&P avertizând încă din 30 noiembrie că ar fi nevoie de o înțelegere cu FMI pentru a ridica încrederea investitorilor.

“Predictibililatea legislației Ungariei este din ce în ce mai mică, afectând șansele de creștere ale ungariei pe termen mediu. Micșorarea se datorează în parte acțiunilor autorităților care ridică întrebări în privința independenței instituțiilor autonome și complică mediul de afaceri pentru investitori”, susține S&P.

Sistemul financiar al Ungariei în declin

Inflația a atins cote record în raport cu euro iar licitațiile de titluri de stat au eșuat înainte de retrogradarea Moody’s.

Banca centrală a ridicat dobânda de referință la 7% pe 20 decembrie de la 6,5%, care era oricum cea mai mare dobăndă din UE.

Forintul a evoluat cel mai prost în a doua parte a anului, devalorizându-se față de euro cu 13%.

Europa și FMI dezamăgite de guvernul Orban

Deși guvernul Orban a anunțat că renunță la mult declarata politică de a nu apela la FMI și a intrat în negocieri cu acesta, unele decizii politice ale autorităților de la Budapesta au determinat retragerea de la masa negocierilor a FMI și UE.

Comisia Europeană și-a exprimat “dubiile serioase” în privința legii bancii centrale și Președintele Jose Barroso a sfirmat că este „foarte îngrijorat”, într-o scrisoare adresată lui Orban, a declarat o purtătoare de cuvânt pe 20 decembrie, citată de bloomberg.com.

Legea care vizează mărirea Consiliului Monetar, crearea unui post suplimentar de vicepreședinte și anularea dreptului șefului băncii centrale de a-și numi adjuncții, este o parte a încercării “ de a prelua total controlul” instituției, a declarat pe  15 decembrie Simor Andras, guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`