S-a încheiat relaxarea în Ucraina: Guvernul reia măsurile drastice anti-COVID-19
Ucraina nu a apucat să se bucure de prea mult timp de relaxare. Numărul mare de cazuri noi de COVID-19 înregistrate a alarmat autoritățile. Astfel, executivul de la Kiev este nevoit să revină la vechile măsuri dure, informează presa internațională.
În ultimele 24 de ore, în Ucraina au fost înregistrate 921 de noi cazuri de COVID-19, un nou record de infectări. Maksym Stepanov, ministru al Sănătății, a decis ca în mai multe zone ale țării să fie reinstaurate restricțiile dure, de la începutul pandemiei de coronavirus.
Scopul guvernului ucrainean este prevenirea unui al doilea val de COVID-19, asemănător celui din luna martie. Potrivit autorităților din Ucraina, 15 din 24 de regiuni au înregistrat o creștere semnificativă a numărului de infectări. Dintre acestea, Lvov și Rivne sunt celmai puternic afectate.
În Ucraina, țară cu o populație de peste 40 de milioane de oameni, au fost înregistrate până în acest moment 35.000 de cazuri de COVID-19. Dintre aceștia, 985 de oameni au murit, adică 2,8% dintre persoanele infectate.
Muntenegru, din nou în alertă de COVID-19
În urmă cu două săptămâni, autoritățile din Muntenegru au declarat că nu mai există în interiorul granițelor cazuri de infectare cu noul coronavirus. Mai precis, pe data 2 iunie, muntenegrenii au precizat că din 5 mai, nu au mai fost înregistrate cazuri active de COVID-19. În prezent, povestea s-a schimbat radical.
Muntenegru a identificat 9 noi cazuri de COVID-19, informează AFP, citată de Barrons.com. Punctul declanșator ar fi fost meciul de fotbal din Serbia, dintre rivalele Partizan și Steaua Roșie Belgrad. Majoritatea celor infectați au luat parte la evenimentul sportiv din țara vecină.
Partida s-a desfășurat în cadrul semifinalei Cupei Serbiei, cu 16.000 de spectatori în tribune, după ce autoritățile au dat undă verde la organizarea meciurilor în aer liber, fără a limita numărul de persoane.
„Este evident faptul că deplasarea cetățenilor noștri la derby-ul desfășurat la Belgrad a provocat situația pe care o avem astăzi”, a declarat un specialist în sănătate din Muntenegru, Jevto Erakovic.
România, cu ochii pe grafic. Nelu Tătaru: „Sper să nu fie un al doilea val de COVID-19″
Despre un posibil al doilea val de COVID-19 se discută și în România, la nivel guvernamental.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, speră să nu fie vorba despre al doilea val de îmbolnăviri. Tătaru a subliniat că înmulțirea cazurilor de infecție în ultima perioadă vine pe fondul măsurilor de relaxare și că în aceste condiții, ține de fiecare cetățean în parte să respecte regulile pentru a limita răspândirea virusului.
„Sper ca în perioada următoare, după ce avem o distanţă oarecare de 7-10 zile de la a treia perioada de relaxare, să revenim ca număr de cazuri într-un context în scădere. Suntem la 4 zile cu peste 300 de cazuri, cam la 7 zile în creştere. Sper să nu fie al doilea val. Nu trebuie să acţioneze doar autorităţile, ci şi populaţia. Sunt încă nişte precauţii care trebuie respectate. Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare tocmai mizând pe spiritul civic”, a spus Nelu Tătaru, la Focșani, potrivit News.ro.