O formă deosebit de severă de Mpox (noua denumire pentru variola maimuţei) a fost depistată la pacienţii infectaţi cu virusul HIV şi este adeseori fatală pentru cei aflaţi în stadiul avansat al bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista medicală The Lancet.
Epidemia, care s-a răspândit în întreaga lume anul trecut înainte de a se diminua în mare parte, a afectat în principal bărbaţii homosexuali care reprezintă procentul cel mai mare de persoane infectate cu HIV, virusul care, în stadiul cel mai avansat declanşează SIDA, afectând imunitatea pacientului şi făcându-l vulnerabil la o serie de boli.
Autorii studiului au studiat circa 400 de pacienţi infectaţi atât cu HIV, cât şi cu Mpox unde au identificat o formă foarte gravă a bolii, pe care au denumit-o „Mpox fulminant”.
Această formă, la pacienţii la care infecţia cu HIV este într-un stadiu avansat, duce la necroza masivă a pielii, a organelor genitale şi chiar a plămânilor.
Ea a provocat moartea a 27 de pacienţi care depăşiseră pragul utilizat în general pentru a vorbi despre declanşarea SIDA: mai puţin de 200 de limfocite T CD4 pe mm3 de sânge.
Rezultatele determină autorităţile să vaccineze în mod prioritar împotriva Mpox persoanele cu HIV.
La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va începe să folosească „mpox”, un nou termen pentru variola maimuței („monkeypox) din cauza acuzațiilor de rasism dar anterior acestei decizii, OMS a deplâns și valul de atacuri înregistrate împotriva maimuțelor, subliniind că vietățile nu au nicio legătură cu boala amintită.