Toate persoanele adulte din Anglia au devenit automat donatori de organe. Noua lege a intrat în vigoare în data de 20 mai.
Potrivit noii legislații, se consideră că toți cetățenii din Anglia și-au dat acordul ca organele să le fie donate după deces. Prin această metodă, vor fi efectuate în plus peste 700 de transplanturi anual, până în 2023. Sunt exceptate cazurile în care cetățenii au luat decizia de a nu dona sau dacă se află deja într-unul dintre grupurile excluse.
Până acum, o persoană căreiaar fi vrut să i se doneze organele după moarte, ar fi trebuit să ceară expres acest lucru. De acum în colo, pentru că cetățenii au devinit donatori „din oficiu”,refuzul de a dona organele se va putea face la cerere, prin înregistrarea în Registrul NHS al donatorilor.
Noua lege este cunoscută sub numele de „Legea lui Max și Keira”. Cea din urmă este o copilăîn vârstă de 9 ani care a salvat 4 vieți, după ce tatăl ei a permis medicilor să i se folosească organele pentru transplanturi, în urma unui accident de mașină. Inima fetiței a fost donată lui Max, un puști care are acum 12 ani.
Printre excepțiile noii legi se numără: persoanele minore, cele care nu au domiciliu în Anglia, cele care au locuit în Anglia mai puțin de 12 luni înainte de deces.În continuare, după decesul persoanei în cauză, familia va fi în continuare întrebată despre donarea organelor.
Donarea organelor este un gest de generozitate, absolut necesar pentru salvarea de vieți omenești, subliniază medical Angie Ditchfield, medic la Diversity Lead Nurse.
„Legea privind donarea organelor se schimbă pentru a ajuta mai multe persoane să doneze mai multe organe pentru a salva mai multe vieți. Este important ca fiecare să își rezerve timp să ia în considerare posibilitatea de a fi donator de organe atunci când mor și să își împărtășească decizia cu cei dragi lor. Faptul de a spune familiei ceea ce îți dorești poate simplifica lucrurile pentru membrii familiei într-o perioadă dificilă”, a precizat cadrul medical.
În fiecare zi, în Marea Britanie, o persoană moare în așteptarea unui transplant, se arată în presa internațională.Potrivit unei analize efectuate anul trecut,8 din 10 englezi spun că ar dona cu siguranță sau ar lua în considerare donarea organelor lor. Doar o treime dintre acești oameni au spus familiei că vor să doneze, ceea ce înseamnă că multe organe se pierd din cauza refuzului familiilor.
Efectele în plan economic ale pandemiei de coronavirus se resimt puternic în Marea Britanie. În primele trei luni ale lui 2020, britanicii au avut cea mai mare scădere trimestrială de la sfârșitul anului 2008, în perioada de profunzime a crizei financiare, deși puțin mai mică decât media prognozată de 2,5% într-un sondaj al economiștilor Reuters.
De asemenea, a fost o scădere mai mică față de o coborâre de 3,8% a PIB în zona euro în perioada ianuarie-martie, deși mai multe țări din zona monedei unice au început blocarea înaintea Marii Britanii.