S-a aprobat prima sinucidere asistată din Italia, acoperită de asigurarea de sănătate. Procedura s-a făcut doar în urma deciziei unei instanțe
O femeie de 55 de ani din Trieste, care suferea de scleroză multiplă progresivă, a murit prin sinucidere asistată cu aprobarea și sprijinul Serviciului Național de Sănătate (SSN) din Italia. Este prima dată când se înregistrează un astfel de caz în țară, deși anterior au existat situații în care sistemul a aprobat sinuciderea asistată, dar nu a suportat costurile procedurii medicale.
Sinucidere asistată pentru o femeie din Italia
„Astăzi sunt liberă, ar fi fost o adevărată tortură să nu am libertatea de a putea alege”. Acesta este ultimul mesaj – difuzat de Asociația Luca Coscioni – al „Annei”, numele fictiv al femeii.
Tribunalul Trieste a emis un ordin care a permis furnizarea de medicament letal și echipament de către SSN. Un medic identificat de compania de sănătate a oferit voluntar sprijin în conformitate cu ordinul de protecție emis la 4 iulie 2023. Toate acestea au avut loc fără intervenție directă în administrarea medicamentului, responsabilitatea acestei acțiuni rămânând exclusiv în sarcina pacientei, scrie G4media.ro.
„Anna este prima bolnavă căreia medicii însărcinați cu evaluarea stării de sănătate i-au recunoscut principiul”, potrivit căruia „asistența continuă a persoanei este de susținere a vieții, la fel ca și dependența mecanică neexclusivă asigurată prin utilizarea suportului ventilator (Cpap) în timpul nopții”.
82% din oamenii din Italia sunt pro acestei proceduri
Un sondaj desfășurat în Italia arată că peste opt din zece persoane, adică 82%, sunt în favoarea ideii că „atunci când o persoană are o boală incurabilă și trăiește cu grave suferințe fizice, este corect ca medicii să o poată ajuta să moară dacă pacientul o cere”.
„Nu trebuie să se mai permită ca oamenii să aștepte aproape un an în mijlocul unor suferințe intolerabile și a unei agravări a stării de sănătate, cu riscul – așa cum i s-a întâmplat „Annei” – de a pierde ultimele forțe necesare pentru autoadministrarea medicamentului letal”, spune Marco Cappato, trezorierul Asociației Luca Coscioni, care promovează în toată țara campania regională „Liberi subito” (Liberi imediat) pentru ca regiunile să aprobe o lege care să introducă anumite termene și proceduri pentru a avea acces la sinuciderea asistată medical.