Instalațiile americane de apărare antirachetă din Europa se află în raza de acțiune a forțelor rusești, a declarat general-colonelul Serghei Karakaiev, comandantul Forțelor strategice ale Rusiei, citat de agenția de stat Tass.
„Nu trebuie să uităm că instalațiile de apărare antirachetă sunt plasate în raza de acțiune a altor modalități eficiente de atac [non-nuclear] ale Forțelor noastre armate”, a răspuns, într-un interviu pentru Krasnaya Zvezda, generalul rus, când a fost întrebat despre amplasarea scutului american antirachetă în România și Polonia.
Declaraţia vine în contextul relaţiilor tensionate ruso-americane legate de cursa înarmării.
Luna trecută, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a susținut că amplasarea sistemului american Aegis Ashore în Polonia reprezintă o încălcare directă a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).
Pe 4 decembrie Statele Unite au dat Rusiei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului din 1987 privind armele nucleare cu rază medie de acțiune.
Controversele au început încă din martie când Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă. SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF şi au ameninţat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova a negat orice încălcare.
Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear.