Rusia vinde Indiei petrol la prețuri mici, dar încasează miliarde de rupii pe care nu prea le poate cheltui. Problema, recunoscută inclusiv de Serghei Lavrov

Rusia vinde Indiei petrol la prețuri mici, dar încasează miliarde de rupii pe care nu prea le poate cheltui. Problema, recunoscută inclusiv de Serghei Lavrov
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Kay Nietfeld

Rusia vinde Indiei sute de milioane de barili de țiței, dar, în loc să primească dolarii și euro de care are nevoie Kremlinul pentru a umple găurile din buget, încasează munții de rupii ce se dovedesc a fi greu de cheltuit, relatează Politico.

În lunile scurse din acest an, India a cumpărat deja mai bine de jumătate de 500 de milioane de barili de țiței, de aproape 10 ori mai mult decât în 2021, anul de dinaintea războiului din Ucraina, arată datele centralizate de firma Kpler. Se estimează că la Moscova ajung în fiecare lună rupii în valoare de un miliard de dolari.

Rusia încasează din India miliarde de rupii pe care nu prea le poate cheltui

Problema a fost recunoscută de ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, în acest weekend.

„Am acumulat multe miliarde de rupii pentru care încă nu am găsit o utilizare”, a spus oficialul rus, într-o conferință de presă susținută după Summitul G20 de la New Delhi.

Moneda indiană este convertibilă doar parțial. New Delhi trebuie să dea undă verde pentru tranzacțiile mari, iar până acum nu a făcut acest lucru în cazul cheltuielilor cu petrolul. În schimb, India ar fi propus o soluție neconvențională – reinvestirea rupiilor în economia indiană.

„Partenerii noștri indieni ne-au asigurat că vor sugera zone promițătoare în care ar putea fi investite”, susține Serghei Lavrov.

Este un efect secundar al limitelor puse pe prețul petrolului și al sancțiunilor introduse împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina. G7 și UE au impus un plafon de 60 de dolari pe baril pentru vânzările de țiței rusesc. Moscova face tot posibilul pentru a ocoli sancțiunile, dar nu poate ajunge pe piața americană și pe cea mai mare parte a pieței europene, așa că recurge la acorduri neortodoxe pentru a-și menține fluxul de venituri din petrol.

De această situație profită India, întrucât comercianții din New Delhi au reușit să obțină reduceri substanțiale la aprovizionare.

„Dacă e o reducere de 30%, rușii îi pun fundiță și ni-l trimit gratis”, declara ministrul indian al petrolului și gazelor naturale, Hardeep Singh Puri, luna trecută.

Investițiile într-o Indie care se dezvoltă rapid nu sunt o afacere rea în sine, dar este vorba despre investiții pe termen lung, iar Kremlinul are nevoie de valută convertibilă pentru a-și finanța mașinăria de război.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)