Rusia va trimite nave de luptă în Caraibe, în contextul unor exerciții militare navale și aeriene

Rusia va trimite nave de luptă în Caraibe, în contextul unor exerciții militare navale și aeriene
Sursă foto: Pixabay

Rusia va trimite în această vară nave de luptă în Caraibe. Acestea fac parte dintr-o serie de exerciții navale care vor include escală în Cuba și în Venezuela, potrivit unui oficial american de rang înalt, citat de Reuters.

Trei nave și un submarin vor ajunge în portul Havana în următoarea perioadă

Guvernul din Cuba a confirmat că între 12 și 17 iunie, trei nave şi un submarin cu propulsie nucleară ale unui grup naval rusesc vor vizita portul Havanam potrivit Agerpres.

Potrivit oficialului american, SUA nu consideră aceste exerciții ca fiind amenințătoare, însă US Navy va monitoriza acest demers al Rusiei. „Ne aşteptăm ca Rusia să trimită temporar nave militare de luptă în regiunea Caraibelor, iar aceste nave vor efectua probabil escale în Cuba şi, posibil, în Venezuela. De asemenea, este posibil să existe unele desfăşurări de avioane sau zboruri în regiune”, a afirmat responsabilul militar.

Tensiunile dintre SUA și Rusia au crescut din februarie 2022, când Kremlinul a invadat Ucraina. Oficialul american a declarat că activitatea Rusiei s-a intensificat ca urmare a sprijinului pe care SUA l-a oferit Ucrainei.

Rusia doreşte să arate că este încă capabilă de un anumit nivel de proiecţie a puterii pe plan mondial”, a declarat oficialul.

„Ca parte a exerciţiilor militare regulate ale Rusiei, anticipăm că, în această vară, Rusia va desfăşura o activitate navală şi aeriană sporită în apropierea Statelor Unite. Aceste acţiuni vor culmina cu un exerciţiu naval global al Rusiei în toamnă”, a precizat oficialul respectiv.

Vizita Rusiei în Cuba are legătură cu relațiile istorice de prietenie

Oficialul american a decarat că Rusia a trimis nave în emisfera vestică în fiecare an din 2013 până în 2020, de aceea aceste activități pe care Kremlinul vrea să le desfășoare în vară sunt văzute doar ca parte a unor exerciții de rutină. „Nu suntem îngrijoraţi”, căci acestea „nu reprezintă o ameninţare directă la adresa Statelor Unite”.

„Ar trebui să ne aşteptăm la mai multe astfel de activităţi în viitor, deşi observăm că aceste desfăşurări implică un cost pentru marina rusă, care încearcă să menţină starea de pregătire şi să efectueze desfăşurări cu o flotă îmbătrânită”, a spus acesta.

Ministerul de Externe cubanez a declarat printr-un comunicat de presă că această „vizită (a navelor ruse) corespunde relaţiilor istorice de prietenie dintre Cuba şi Federaţia Rusă şi este strict în conformitate cu reglementările internaţionale”.

„Niciuna dintre nave nu este purtătoare de arme nucleare, astfel că oprirea lor în ţara noastră nu reprezintă o ameninţare pentru regiune”, afirmă Ministerul cubanez de Externe, care mai indică faptul că „vizitele unităţilor navale din alte ţări constituie o practică istorică” cu naţiunile cu care Cuba întreţine „relaţii de prietenie şi colaborare”.

Grupul naval rusesc care va ajunge pe portul Havana este format din fregata „Amiral Gorşkov”, submarinul cu propulsie nucleară „Kazan”, nava de alimentare „Academicianul Paşin”şi remorcherul „Nikolai Ciker”.

Fregata „Amiral Gorşkov”, nava principală din ultima generaţie de fregate a marinei ruse, a efectuat un exerciţiu în ianuarie 2023 privind lansarea rachetelor hipersonice Zircon în Atlantic.

În februarie 2023, fregata rusă a participat la exerciţii comune cu Africa de Sud şi China, iar în martie s-a alăturat unor exerciţii comune desfăşurate de forţele navale ale Chinei, Iranului şi Rusiei în Golful Oman. Kazan este un submarin cu propulsie nucleară capabil să lanseze rachete de croazieră, devenit operaţional în 2021.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:10 - Pâmântul va avea o nouă lună. Cum va putea fi văzut asteroidul și cât timp va sta în orbita planetei noastre
22:09 - Anca Serea a rămas fără bona celor 6 copii ai săi: „Pleacă acasă, unde o așteaptă cele trei fetițe și un vis neîmplinit” / Ce a spus vedeta despre bonele filipineze (VIDEO, FOTO)
22:04 - Daniel Constantin, despre posibilitatea ca Iohannis să candideze la Senat din partea PNL: Mi se pare că e un zvon, deocamdată. La ședințele la care eu am participat, nu a fost nicio discuție în sensul acesta (VIDEO)
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”