Rusia va începe în curând să testeze pe maimuțe la un laborator din Guineea un vaccin împotriva virusului Ebola, a anunțat luni ministrul rus al sănătății, Veronika Skorțova, citată de EFE.
”Am produs un număr suficient de doze pentru a relua experimentele pe maimuțe, astfel încât să începem testele clinice”, a declarat ea în marja unei conferințe pe tema combaterii fumatului organizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la Moscova.
De asemenea, Veronika Skorțova a afirmat că vor trece mai multe luni până când va fi produs un vaccin împotriva virusului Ebola, iar în prezent cercetătorii ruși caută cea mai bună variantă dintre vaccinurile propuse.
Într-o declarație acordată anterior televiziunii ruse, ea a dat asigurări că vaccinul Triazoverin, creat de laboratorul rus din Guineea, are o eficacitate cuprinsă între 70% și 90%, indicator pe care l-a considerat foarte bun. Conform Moscovei, cercetătorii ruși de la laboratorul din Guineea și de la alte două institute au elaborat în total trei variante de vaccin, prima având la bază tulpina de Ebola, iar celelalte două ingineria genetică.
La rândul ei, Olga Golodeț, vicepremier în guvernul de la Moscova, a afirmat că primele teste au fost un succes și Rusia este pe punctul de a încheia activitatea de elaborare a vaccinului împotriva virusului Ebola.
În aceeași zi, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Moscova cu directoarea generală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Chan. Cu acest prilej, liderul de la Kremlin a anunțat că țara sa va pune la dispoziția statelor interesate două avioane sanitare echipate pentru combaterea epidemiei de Ebola.
”Unele țări europene ne-au adresat solicitarea ca, la nevoie, să le oferim avioane specializate de care ele nu dispun”, a indicat Putin.
La rândul ei, directoarea OMS și-a exprimat speranța că va primi ajutorul Rusiei pentru combaterea epidemiei.
”Rusia este o mare putere; sunt convinsă că poate face mai mult”, a punctat Margaret Chan.