Rusia va crește bugetul apărării cu 25% la cel mai mare nivel înregistrat. Putin a îmbrățișat „keynesianismul militar”

Rusia va crește bugetul apărării cu 25% la cel mai mare nivel înregistrat. Putin a îmbrățișat „keynesianismul militar”
Sursa Foto: Hepta.ro

Rusia urmează să-și mărească cheltuielile pentru apărare cu 25%, până la cel mai mare înregistrat înregistrat, Vladimir Putin promite să-și continue eforturile de război în Ucraina și să-și intensifice și mai mult conflictul cu Occidentul.

Putin a îmbrățișat ceea ce economiștii au numit „keynesianismul militar”

Cea mai recentă creștere planificată a cheltuielilor va duce bugetul de apărare al Rusiei la un record de 13,5 miliarde de ruble în 2025, potrivit proiectelor de documente bugetare publicate luni pe site-ul web al parlamentului.

Adică cu aproximativ 3 miliarde de ruble mai mult decât a fost cheltuit pentru apărare în acest an, recordul anterior.
Luate împreună, cheltuielile pentru apărare și securitate vor reprezenta aproximativ 40% din totalul cheltuielilor guvernamentale ale Rusiei – sau 41,5 miliarde de ruble în 2025.

Bugetul pentru 2025 sugerează că Putin a îmbrățișat ceea ce economiștii au numit „keynesianismul militar”, marcat de o creștere semnificativă a cheltuielilor militare, care a alimentat războiul din Ucraina, a stimulat un boom al cheltuielilor de consum și a crescut inflația. (n.r. Keynesianismul militar este o politică economică bazată pe poziția conform căreia guvernul ar trebui să majoreze cheltuielile militare pentru a stimula creșterea economică.)

„Această creștere este o confirmare că economia a trecut pe o poziție de război și, chiar dacă războiul din Ucraina se termină în curând, canalizarea banilor către armată și un sector de apărare mai mare va rămâne o prioritate de top”, anunță The Guardian.

„Este clar că cheltuielile pentru armată și securitate vor depăși cheltuielile combinate pentru educație, sănătate, politică socială și economia națională”.

Potrivit proiectului de buget, cheltuielile sociale sunt de așteptat să scadă cu 16% de la 7,7 miliarde de ruble anul acesta la 6,5 ​​miliarde de ruble anul viitor.

NATO a subestimat capacitatea Rusiei de a susține un război pe termen lung

Investiția masivă a Rusiei în armată i-a îngrijorat pe analiștii de război europeni, care au spus că NATO a subestimat capacitatea Rusiei de a susține un război pe termen lung. Între timp, Ucraina se confruntă cu incertitudinea cu privire la nivelul viitorului sprijin din partea celor mai apropiați aliați ai săi.

Acest lucru a sporit încrederea în Moscova, unde luni Putin s-a lăudat că „toate obiectivele stabilite” în ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială „vor fi atinse”.

Discursurile lui Putin din ultimul an au fost marcate de creșterea încrederii pe măsură ce trupele ruse obțin victorii în estul Ucrainei.
Recent, el a adoptat o atitudine dură, cerând capitularea necondiționată a Ucrainei și cerând „denazificarea Ucrainei, demilitarizarea acesteia și statutul neutru”.

Analiştii cred că perspectivele economice pe termen lung pentru Rusia sunt mult mai sumbre decât erau înainte de invazie.
Boom-ul cheltuielilor militare din Rusia a dus la creșterea inflației la nivel național, forțând banca centrală să majoreze costurile împrumuturilor, în timp ce țara se luptă cu o penurie acută de forță de muncă, deoarece Moscova pompează resurse fiscale și fizice în armată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`