Rusia va crea noi baze militare ca răspuns la extinderea NATO. Serghei Șoigu invocă „creșterea amenințărilor militare la granițele țării”
Rusia își va consolida prezența în vestul țării, anunță Serghei Șoigu ministrul rus al Apărării. Astfel, până la sfârșitul anului, 12 baze și unități militare vor fi dislocate în Districtul Militar de Vest.
Ministrul nu a precizat detalii despre natura acestor infrastructuri sau mărimea lor, potrivit publicației Le Monde.
Cresc amenințările militare la granițele Rusiei
El s-a referit la „creșterea amenințărilor militare la granițele Rusiei” , citând în special exercițiile NATO „Defender Europe” aflate în desfășurare în vestul și sud-vestul Rusiei, precum și în Arctica. Ministrul a invocat, de asemenea, „candidaturile pentru aderarea la NATO ale vecinilor noștri apropiați, Finlanda și Suedia” .
Vladimir Putin anunțase că răspunsul Rusiei la această extindere va fi decis pe baza desfășurărilor NATO în aceste țări, dar a minimalizat importanța acestui pas.
Helsinki și Stockholm au decis să se alăture Alianței din cauza ofensivei ruse din Ucraina, considerând că Moscova era o amenințare, după ce timp de zeci de ani, mai ales în timpul întregului Război Rece, cele două țări au ales nealinierea.
Finlanda refuză desfășurarea de arme nucleare sau baze militare ale NATO pe teritoriul țării
Prim-ministrul Sanna Marin a menționat că desfășurarea de arme nucleare, respectiv deschiderea de baze militare în Finlanda, nu sunt cuprinse în negocierile de aderare ale țării la NATO.
„Nici nu cred că există vreun interes pentru desfășurarea de armament nuclear sau pentru deschiderea de baze militare în Finlanda”, a specificat aceasta.
Astfel de declarații au fost făcute și de prim-ministrul Suediei. Aflată într-o vizită la Roma, șefa guvernului de la Helsinki a declarat că problema pusă de opoziția lui Erdogan în ceea ce privește aderarea Finlandei și Suediei se poate rezolva prin dialog.
Finlanda şi Suedia au depus miercuri cererile de aderare la NATO. „Acesta este un moment istoric, într-un moment istoric pentru securitatea noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări. „Sperăm să finalizăm rapid” procesul de aderare, a adăugat Stoltenberg, potrivit AFP.