Rusia trece la un sistem de educație „de interes național”. Ministrul rus al Învățământului Superior: „Viitorul aparține propriului nostru sistem de educație unic”

Publicat: 25 05. 2022, 18:21
Actualizat: 25 05. 2022, 18:22
Sursa foto: Pixabay

Ministrul rus al Științelor și Învățământului Superior, Valeri Falkov, a declarat marți că statul va schimba cadrul internațional care este cunoscut ca fiind Procesul Bologna, cu un nou sistem care va avea funcția de îndeplinire a „interesele naționale”.

Astfel, Rusia este pregătită să renunțe la înțelegerea care standardizează învățământul superior în Europa, iar acest fapt creează riscul ca studenții din Rusia să nu mai poată lucra în Europa, conform The Moscow Times.

„Viitorul aparține propriului nostru sistem de educație unic”

„Sistemul Bologna ar trebui tratat ca o stare apusă”, a declarat Falkov pentru cotidianul de afaceri Kommersant.

„Viitorul aparține propriului nostru sistem de educație unic, care ar trebuie bazat pe interesele economiei naționale și pe oportunitățile maxime pentru fiecare student”, a mai spus acesta.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nicolai Patrușev, a cerut revenirea statului la fostul sistem sovietic, pe care l-a numit „cel mai bun model de educație intern din lume”.

„Doar atunci vom reuși să înfruntăm cu succes amenințările și provocările făcute de Occidentul colectiv pentru a influența conștiința individuală, de grup și publică (a rușilor)”, a spus Patrușev într-un interviu pentru publicația rusească Argumenti i Fakti.

Analiștii politici ruși au avertizat privind consecințele pentru studenții ruși dacă Rusia iese din Bologna

Analistul Ivan Preobrajenski a spus cu câteva zile în urmă că „Diplomații ruși nu vor mai fi recunoscuți dincolo de Rusia. Studenții ruși nu vor putea intra la o universitate europeană pentru o diplomă de licență sau specialitate, să intre la un program doctoral sau să găsească un loc de muncă la fel de ușor ca înainte”, într-un interviu pentru publicația online independentă The Insider.

Profesorul de drept de la Open University, Yelena Luchianova, a spus că sistemul sovietic era „inflexibil” și  „slab” în comparație cu standardul european.

„Sistemul de două niveluri Bologna este mult mai interesant și eficient. Nu doar că oferă studentului oportunitatea de a-și ajusta căutarea în timp ce studiază, dar și să «ajusteze» la nesfârșit abilităților lor la nevoie”, a declarat Luchianova pentru The Insider, conform Digi24.ro.