Ministerul rus al afacerilor externe susține că Moscova va respecta limitele privind armele nucleare stabilite prin New START chiar și după ce Vladimir Putin a anunțat că țara sa își suspendă participarea la tratatul pentru reducerea armamentului nuclear, transmite CNN.
În comunicatul publicat la câteva ore după discursul președintelui rus, Ministerul rus al afacerilor externe a menționat că suspendarea participării la tratat este „reversibilă”.
„În același timp, pentru a menține un grad suficient de predictibilitate și stabilitate în sfera rachetelor nucleare, Rusia intenționează să adere la o abordare responsabilă și va continua să respecte cu strictețe restricțiile cantitative privind armele strategice ofensive stipulate în cadrul ciclului de viață al Tratatului”, susține Ministerul rus de externe.
„În plus, partea rusă va continua să participe la schimbul de notificări cu partea americană în ceea ce privește lansările de ICBM-uri (rachete balistice intercontinentale, n.r.) și SLBM-uri (rachete balistice lansate de pe submarin, n.r.) pe baza acordului relevant dintre URSS și SUA din 1988”, a mai spus Moscova.
New START impune limite asupra numărului de arme nucleare cu rază intercontinentală pe care le pot avea SUA și Rusia. Acordul a fost prelungit în 2021 pentru o perioadă de cinci ani, ceea ce înseamnă că, în curând, părțile vor fi nevoite să înceapă negocierile asupra unui nou acord pentru controlul armamentului nuclear.
Despre decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la tratat a vorbit și gl. (r) Virgil Bălăceanu, marți, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, acolo unde s-a arătat de părere că „e clar că suntem într-un război rece, dincolo de războiul cald din Ucraina, un război rece care a început de mai mult timp, dar război rece – relația Federația Rusă cu lumea occidentală – care, sigur, se va accentua în perioada următoare”.
„Ca atare, și problematica armelor nucleare strategice va avea o altă dimensiune. Probabil vom asista nu neapărat la o mărire a numărului de ogive, pentru că tratatele asta urmăreau, o descreștere a numărului de ogive și a vectorilor purtători, dar în esență se merge foarte mult pe modernizarea acestora – și modernizarea se produce de ambele părți, și Federația Rusă, și Statele Unite. Noi asistăm la o cursă a înarmării”, a explicat Virgil Bălăceanu.