Autorităţile franceze au demarat investigaţii pentru a determina dacă Federaţia Rusă ar fi incercat sĂ amplifice tensiunile din Franţa cu ajutorul unor conturi false create pe reţele de socializare, relatează Deutche Welle.
Primele indicii cu privire la o astfel de posibilitate ar fi fost date de relatările presei din Statele Unite şi Marea Britanie.
Publicaţia The British Times, de exemplu, a făcut referire la aproximativ 200 de conturi false de Twitter, cu ajutorul cărora ar fi fost împrăștitate informaţii false. Una dintre metodele folosite fiind utilizarea de fotografii cu persoane rănite cu ocazia altor demonstraţii violente. Astfel încât să exagereze „brutalitatea forţelor de ordine franceze”. Informaţiile utilizate de The British Times venind de la compania de securitate cibernetică, New Knowledge.
Nu este prima oară în ultimii ani când Federaţia Rusă este acuzată de implicare în probleme interne ale unui stat din Vestul Europei.
În 2017, Spania a indicat faptul căsuspecteazăRusia de susţinere a independenței Cataloniei prin intermediul reţelelor de socializare, într-o încercare de a destabiliza statul iberic.
Bănuielile oficialilor spanioli au fost, ulterior, întărite în luna mai 2018. Atunci, şeful serviciilor de informaţii interne germane, Hans-Georg Maassen, a precizat că „este foarte plauzibil” ca Rusia să fi susţinut grupurile separatiste din Catalonia, într-o încercare de a destabiliza Spania. Potrivit lui Hans-Georg Maassen, Moscova a susţinut o campanie de dezinformare înainte de referendumul ilegal de secesiune a Cataloniei de Spania.