Rusia își afirmă și ea sprijinul pentru Guvernul Maia Sandu din Republica Moldova! Moscova, alături de Washington și Bruxelles în îndepărtarea lui Plahotniuc

Publicat: 10 06. 2019, 13:08
foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Rusia a anunțat, luni, prin vocea ministerului său de Externe, că salută formarea unei coaliții și a unui Guvern în Republica Moldova, dar și că speră la îmbunătățirea relațiilor dintre Moscova și Chișinău, potrivit The Moscow Times. Moscova se alătură, astfel, Washingtonului și Bruxelles-ului în recunoașterea Guvernului Maia Sandu.

Totodată, diplomația rusă a precizat că speră ca situația din capitala Republicii Moldova să se stabilizeze curând, după ce aliatul său, președintele Dodon, a fost suspendat din funcție de către Curtea Constituțională – considerată ca fiind controlată de Vladimir Plahotniuc.

Forul organic suprem de peste Prut a anunțat, duminică, că îl suspendă pe președintele Dodon din funcție, iar înlocuitorul său, fostul premier Andrei Filip, a fixat imediat alegeri anticipate pentru luna septembrie – în timp ce mii de susținători ai săi au mărșăluit pe străzile din Chișinău.

Reamintim că Guvernul Filip provine din PDM, partidul controlat de oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, care a pierdut sprijinul SUA, UE, precum și al Rusiei, deși de-a lungul anilor a primit girul acestor cancelarii.

Suspendarea președintelui Dodon vine în contextul în care acesta formase o alianță neașteptată cu pro-europenii de la ACUM, chiar în ziua în care Curtea Constituțională îl pusese să dizolve Parlamentul. Decizia forului avea drept argument depășirea termenului limită pentru formarea unei majorități parlamentare – alegerile avuseseră loc pe 24 februarie.

Președintele pro-rus Dodon susține că decizia Curții a fost motivată politic, fiind lipsită de independență din acest punct de vedere, și i-a acuzat pe democrații lui Plahotniuc că încearcă să se țină de putere. El i-a cerut comunității internaționale să intervină.

„Cetățenii moldoveni, cu diferite viziuni de politică internă și externă, trebuie să se unească pentru un scop comun: eliberarea Republicii Moldova de un regim criminal și dictatorial. (…) Nu avem altă opțiune decât să apelăm la comunitatea internațională, astfel încât aceasta să medieze transferul pașnic de putere și / sau să îndemne poporul din Republica Moldova la mobilizări fără precedent și la proteste pașnice”, a spus Dodon, într-o declarație, după formarea alianței neașteptate cu ACUM.