Războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie a început cu invazia tancurilor rusești, însă în prezent are o dimensiune mai modernă, cu soldați care urmăresc câmpul de luptă de pe un mic monitor prin satelit, în timp ce drona lor de mărimea palmei plutește în aer. Deasupra statului ucrainean zboară sute de drone de recunoaștere și atac în fiecare zi, iar lupta care a debutat ca o acapare de teritorii s-a transformat într-un concurs de eră digitală pentru superioritate tehnologică pe cer, potrivit The Washington Post preluat de Adevărul.
În alte conflicte, dronele erau folosite de obicei pentru a localiza și a lovi ținte, cum s-a întâmplat, spre exemplu, în timpul operațiunilor americane din Afganistan.
În schimb, în războiul dintre Rusia și Ucraina, dronele sunt integrate în fiecare fază a luptei, cu flote mari, apărări aeriene și sisteme de bruiaj de fiecare parte. Inamicul este adesea la kilometri distanță și nimic nu-l ajunge cum o pot face dronele, care îți oferă capacitatea de a observa și de a ataca fără să te apropii.
Forțele ucrainene au folosit drone și pentru a lovi inclusiv ținte din Crimeea, peninsula anexată ilegală de Rusia în 2014. La rândul lor, forțele ruse au lovit în mod repetat infrastructura civilă critică ucraineană cu ajutorul dronelor kamikaze, o alternativă mai ieftină la rachetele de precizie.
Dronele au devenit atât de importante încât, uneori, sunt folosite pentru a distruge alte drone.
La începutul lunii septembrie, în zilele premergătoare lansării contraofensivei ucrainene în regiunea Harkov, o dronă ucraineană de recunoaștere a zburat între două sisteme de baraje din apropierea graniței cu Rusia, a intrat pe teritoriul rus și a virat spre nord, prin regiunea Belgorod, unde Moscova depozitează echipamente pentru aprovizionarea forței de invazie în estul Ucrainei.
Ucrainenii au desfășurat drone de recunoaștere pentru a stabili coordonatele posturilor de comandă rusești, bateriilor de artilerie, sistemelor de război electronic și depozitelor de muniții. Pe măsură ce sistemele de rachete cu lansare multiplă au tras în țintele respective, dronele au zburat iarăși și au redirecționat focul rachetelor în timp real. Uneori, dronele de luptă loveau singure.
Atacurile ucrainene au reușit să îi slăbească pe ruși și să creeze condițiile pentru contraofensiva ucraineană. În plus, cu ajutorul lor, comandantul operațiunii a putut să monitorizeze în timp real înaintarea trupelor.
Ukroboronprom, unul dintre principalele conglomerate din industria ucraineană de armament, susține că a finalizat cu succes mai multe testări ale unei drone de atac cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri, potrivit Ukrinform. Dacă este adevărat, ea ar putea fi utilizată pentru lovituri asupra Moscovei, dar și asupra regiunilor Kazan și Samara.