Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și omologul său din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, susțin că au ajuns la un acord pentru încetarea focului în SIria.
Putin spune că înțelegerea va încheia suferința civililor, dar nu a vurt să ofere alte detalii, potrivit Euronews.
Cei doi președinți s-au așezat la masa discuțiilor, la Moscova, într-o încercare de a pune capăt ostilităților din Idlib, provincie din nord-vestul Siriei.
Rusia și Turcia sprijină tabere opuse în conflictul din Orientul Mijlociu, dar înainte de discuția de la Moscova ambii lideri au afirmat public că doresc să ajungă o înțelegere.
Vladimir Putin este unul dintre cei mai importanți aliați ai regimului Bashar al-Assad, astfel că Rusia a sprijinit tentativa forțelor guvernamentale siriene de a recupera ultima provincie captivă din Siria. De partea cealaltă, Recep Tayyip Erdogan și Turcia sprijină forțele rebele.
Acordul prevede stabilirea unui coridor securitar de 12 kilometri, de-a lungul autostrăzii M4. Acesta va fi patrulat de trupe rusești și turce, începând cu 15 martie.
Discuția ar fi durat peste șase ore, potrivit Kremlinului, și este prima întâlnire dintre cei doi lideri de stat de la momentul în care 33 de soldați turci erau uciși într-un atac aerian al forțelor guvernamentale siriene.
Atacul aerian face parte din cea mai recentă serie de escaladări și a ridicat în aer îngrijorarea că Turcia și Rusia ar putea intra într-un conflict direct. Tot în aceeași logică, weekend-ul trecut, două aeronave guvernamentale siriene erau doborâte.
Turcia a demarat o ofensivă militară în Siria anul trecut, într-o încercare de a crea o zonă de reședință pentru milioanele de refugiați lăsați în urmă de războiul civil din Levant. Mai mult decât atât, Erdogan a vrut să distrugă și Forțele Democratice Siriene (SDF), despre care spune că au legături cu Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK) – considerată organizație teroristă la Anakara.
Conflictul actual de la Idlib a împins milioane de refugiați spre Turcia, care a anunțat recent că își deschide frontierele, pentru a le lăsa cale liberă spre Europa.