Rusia și Iranul vor să facă un schimb de experiență în reprimarea protestelor
Iranul și Rusia au convenit să înființeze un grup de lucru pentru combaterea criminalității. Documentul privind cooperarea pe doi ani a fost semnat în timpul vizitei procurorului general Igor Krasnov la Teheran, transmite serviciul de presă al departamentului rus.
Rusia și Iranul, înspăimântați de revoltele cetățenilor
La o întâlnire cu șeful sistemului judiciar iranian, Gholam Hossein Mohseni, Ejei Krasnov a remarcat că Iranul și Rusia se confruntă cu amenințări similare în domeniul extremismului, terorismului, criminalității cibernetice, traficului de droguri și arme și „alte atacuri criminale periculoase”.
Departamentele au convenit să combată în comun „terorismul și extremismul, inclusiv în mediul online”. Krasnov a identificat „încercări din exterior de a destabiliza situația internă și de a crea teren pentru revolte” drept o problemă deosebit de actuală.
Procurorul general rus a evidențiat, de asemenea, problemele de supraveghere a implementării legislației naționale, inclusiv sfera anticorupție, inclusiv „restituirea bunurilor de origine ilegală din străinătate”, și a sugerat luarea în considerare a problemei implicării reprezentanților Inspecției Generale iraniene. Organizarea „evenimentelor” comune, arată istories media.
Un val de proteste în Iran
Pe 16 septembrie, în Iran au izbucnit proteste în masă după ce o tânără de 22 de ani de origine kurdă, reținută pentru faptul că a purtat hijab-ul „incorect”, a murit la o secție de poliție. Peste 18 mii de persoane au fost reținute, în urma protestelor.
Potrivit Organizației Iraniene pentru Drepturile Omului, circa 500 de persoane au murit în timpul protestelor. Pe 8 decembrie, autoritățile iraniene l-au executat pe primul participant la proteste, iar pe 12 decembrie, pe al doilea. Potrivit organizației pentru drepturile omului Amnesty International, în țară au fost pronunțate cel puțin 28 de pedepse cu moartea, inclusiv împotriva a trei minori.