Rusia se pregătește să riposteze, după ce Ucraina a atacat cu rachete fabricate în SUA de două ori în ultimele trei zile. Șeful NATO vrea implicare mai mare în războiul din Ucraina

Publicat: 26 11. 2024, 16:40
Foto: Sputnik / Gavriil Grigorov.

Kremlinul a declarat că pregătește măsuri de răzbunare după ce Ucraina a lansat de două ori rachete Atacms fabricate în SUA și a lovit ținte aflate în Rusia în ultimele trei zile.

Ucraina a atacat Rusia de două ori în ultimele zile

Moscova a spus că ambele lovituri au vizat poziții de apărare aeriană din regiunea Kursk și a susținut că, în ambele ocazii, una sau două rachete și-au atins ținta, în timp ce majoritatea au fost doborâte, anunță The Guardian.

Între timp, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a subliniat necesitatea „de a merge mai departe pentru a schimba traiectoria conflictului” din Ucraina.

Făcând o oprire la Atena, în timpul primului său turneu regional în estul Mediteranei, liderul NATO a spus că este esențial ca membrii alianței să își respecte angajamentele asumate la Summitul NATO din iulie din SUA.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina i-a menținut în luptă, dar trebuie să mergem mai departe pentru a schimba traiectoria conflictului”, a spus el înainte de a susține un prânz de lucru cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

„Trebuie să asigurăm că au acces la apărare antiaeriană critică și să ne îndeplinim angajamentele luate la summitul NATO de la Washington. Noul comandament, comandamentul NATO pentru coordonarea asistenței și instruirii de securitate [NSATU], angajamentul financiar de 40 de miliarde de euro în 2024 și măsuri suplimentare pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO”.

Rutte vrea cheltuieli mai mari pentru apărare

Subliniind importanța consolidării „descurajarii și apărării” blocului, Rutte a spus că este, de asemenea, esențial ca investițiile și producția în industria armelor să fie stimulate.

Grecia, printre cei mai mari contributori neți la alianță – alocând 3 % din PIB-ul său pentru apărare – găzduiește, de asemenea, o industrie de apărare în creștere, o reflectare a rivalității istorice a națiunii cu Turcia, membră NATO și a seriozității cu care își asumă rolul. pe flancul sud-estic „vulnerabil” al Alianței.

Marți, Mitsotakis a spus că el și Rutte au fost de acord cu necesitatea unor cheltuieli mai mari pentru apărare ale UE.
„Am convenit asupra uneia dintre prioritățile fundamentale pentru toți aliații, necesitatea de a ne consolida apărarea comună, o țintă care necesită o industrie de apărare puternică, investiții semnificative”, a spus el.

Luna trecută, Atena a semnat un acord bilateral de securitate cu Ucraina, Rutte lăudând decizia țării de a „ajuta la accelerarea pregătirii F-16 pentru piloții și tehnicienii ucraineni”. A fost, a spus el, o mișcare care le-ar „folosi în acest război brutal”.