Rusia se joacă cu viețile ostaticilor ucraineni, acuză Zelenski, după ce Ucraina a doborât avionul rusesc în care se aflau prizonieri de război

Rusia se joacă cu viețile ostaticilor ucraineni, acuză Zelenski, după ce Ucraina a doborât avionul rusesc în care se aflau prizonieri de război
Sursa Foto: Captură Video/ Facebook/ Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că „se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni”, după ce un avion a fost doborât de armata ucraineană și 65 de prizonieri ucraineni au murit, în vestul Rusiei.

Moscova spune că ucrainenii erau transportați cu avionul pentru un schimb de prizonieri

Zelenski a cerut o anchetă internațională după prăbușirea avionului de miercuri din regiunea Belgorod, lângă granița cu Ucraina.
Rusia a spus că nu au existat supraviețuitori după ce Kievul a doborât avionul Il-76 în care se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni și alți 9 cetățeni ruși.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au declarat că nu li s-a spus să asigure spațiu aerian sigur, ca în ocaziile anterioare.
În discursul său video de miercuri seara, președintele Zelenski a spus că este „evident că rușii se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele rudelor lor și cu emoțiile societății noastre”.

Zelenski – care a anulat o călătorie regională planificată legată de ziua sa de naștere joi – a subliniat că „toate faptele trebuie stabilite”.
Comentariile serviciilor de informații militare ale Ucrainei de mai devreme au fost considerate ca o recunoaștere tacită că țara a doborât avionul de transport militar, deși a subliniat că nu are informații sigure despre cine se afla la bord.

Avionul rusesc doborât de Ucraina, sursă foto: captură YT

Avionul rus doborât ridică întrebări fără răspuns

Videoclipul distribuit pe rețelele de socializare a arătat un avion în picaj iar apoi o explozie în apropierea satului Yablonovo, la 70 km la nord-est de orașul Belgorod.

Guvernatorul regional al Belgorod, Viacheslav Gladkov, a declarat că avionul s-a prăbușit într-un câmp din apropierea unei zone rezidențiale și că toți cei aflați la bord au murit.

Statul major al Ucrainei, citat de site-ul Ukrainska Pravda, a declarat inițial că avionul transporta rachete pentru sistemele rusești de apărare antiaeriană S-300. Nu a făcut nicio mențiune despre prizonierii de război.

Niciun detaliu despre cei aflați la bord nu poate fi verificat în mod independent, dar serviciile de informații militare ale Ucrainei au spus că este responsabilitatea Rusiei „de a asigura siguranța apărătorilor noștri în baza acordurilor la care au fost încheiate”.
Ucraina și Rusia au luat parte la o serie de schimburi de prizonieri de la începutul războiului.

Înainte de schimbul de prizonieri, oficialii ucraineni au spus că militarii ruși capturați au fost „predați la locația convenită pentru a se face schimbul și că se aflau în siguranță acolo”.

Ministerul rus al Apărării a declarat că schimbul trebuia să aibă loc miercuri după-amiază la un punct de control de frontieră la 100 km la vest de Belgorod.

Ministerul a declarat că un avion de transport militar a decolat de la baza aeriană Chkalovsky, la nord-est de Moscova, în drum spre Belgorod, susținând că forțele aeriene ucrainene au tras două rachete antiaeriene din zona Liptsi, la sud de granița cu Ucraina.

Nu se știe când se va mai face un schimb de prizonieri de război

Andrei Kartapolov, președintele comisiei parlamentare de apărare a Rusiei, a susținut că a existat și un al doilea avion în aer care transporta 80 de prizonieri ucraineni, deși acel avion și-a schimbat ulterior destinația.

„Acum nu se mai poate vorbi despre alte schimburi [de prizonieri]”, a declarat Kartapolov pentru televiziunea rusă.
Cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului a avut loc la începutul acestei luni, când Ucraina a eliberat 248 de prizonieri de război ruși, iar Rusia a eliberat 230 de persoane într-un acord mediat de Emiratele Arabe Unite.

Peste 8.000 de ucraineni, atât civili, cât și militari, se află încă în Rusia, potrivit Coordonării Coordonării Ucrainei pentru Tratarea Prizonierilor de Muncă, care spune că alți zeci de mii sunt declarați dispăruți.

În Belgorod, care se află la aproximativ 40 km nord de granița cu Ucraina, au murit zeci de oameni, în urma atacurilor aeriene și a dronelor de când a început războiul din Ucraina.

În decembrie, 25 de persoane au fost ucise și 100 au fost rănite în urma unui atac aerian – deși Ucraina a insistat că doar infrastructura militară a fost vizată și a dat vina pe apărarea antiaeriană rusă pentru fragmentele căzute asupra orașului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”