Duminică, 26 martie, au loc alegerile parlamentare din Bulgaria. Acestea sunt atent monitorizate în Europa pentru a vedea direcția în care vecinii noi de la sud de Dunără vor merge în politica externă pe viitor.
Partidul Socialist din Bulgaria, succesor al Partidului Comunist, pledează pentru relații mai bune cu Rusia și o ușoară îndepărtare de Uniunea Europeană în timp ce partidul GERB condus de Boiko Borisov, actualul premier, este un condus pentru sentimentele pro-europene.
De altfel și Moscova este extrem de interasată de desfășurarea alegerilor legislative din Bulgaria, dovadă o face și implicare activă prin surse ce aparțin serviciilor secrete în influențarea votanților.
Jurnaliștii de la Wall Street Journal au obținut mărturia a cinci foşti şi actuali oficiali de la Sofia care susțin că Partidul Socialist a primit, înainte de alegerile prezidenţiale de anul trecut, de la un fost spion al Moscovei, un document secret de stategie care propunea o cale bazată pe ştiri false şi promovarea unor sondaje exagerate pentru a obţine victoria.
Printre recomandările pe care documentul le făcea se număra faptul că socialiștii trebuiau să comandate sondaje săptămânale care să exagereze susţinerea pentru Partidul Socialist.
În plus, Moscova sugera ca imaginea candidatul susţinut de socialişti, Rumen Radev, să fie „lustruită” prin promovarea de materiale în presa apropiată Moscovei. Materialele urmau să fie coordonate atent: publicate mai întâi pe bloguri mai puţin cunoscute, înainte de a ajunge în presa centrală, pentru a crea un impact maxim şi a deveni, în final, puncte centrale ale campaniei electorale.
Raportul le recomanda socialiştilor şi să pună accent pe dosare „armonizate” cu politica promovată de Kremlin: ridicarea sancţiunilor vizând Rusia, criticarea NATO şi insistarea asupra votului britanicilor de a ieşi din UE.
Strategia această a funcționat perfect în alegerile prezidențiale de anul trecut doarece candidatul socialist Rumen Radev a câștigat cu 59%. Wall Street Journal afirmă că nu pot specifica cu exactitate măsura în care bulgarii au ținut cont de sugestiile din document, dar institute de monitorizare a presei şi analişti politici au remarcat că, în săptămânile de dinainte de alegeri, numărul ştirilor proruse şi antioccidentale a crescut semnificativ. Sute de conturi de pe reţelele de socializare, adesea cu variaţii ale aceluiaşi nume, au amplificat mesajul, postând şi distribuind aceste materiale de mii de ori.
În ceea ce privește alegerile legislative de duminică, ocialiştii şi partidul de centru-dreapta GERB sunt creditaţi cu câte aproximativ 30% din intenţiile de vot la alegerile legislative de duminică. Şansele Partidului Socialist de a forma o coaliţie de guvernare sunt considerate mari, pentru că multe alte partide aflate în cursă sunt proruse.