Rusia respinge crearea unui coridor umanitar pentru cei blocaţi în uzina Azovstal: „Civilii pot pleca doar dacă militarii depun armele”
Rusia a respins, din nou, apelurile pentru crearea unui coridor umanitar care să evacueze persoanele blocate în combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol. Moscova condiționează evacuarea civililor de predarea armelor de către militari.
Subiectul a fost abordat de Antonio Guterres, secretarul general al ONU, în vizitele sale recente în Moscova și Kiev. Acesta a catalogat situația din orașul asediat Mariupol ca fiind „apocalipsa”.
Rusia nu vrea evacuarea civililor din Azovstal
„Preşedintele (Vladimir Putin) a spus clar: civilii pot pleca în orice direcţie, dar militarii trebuie să depună armele”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pentru TASS.
Peskov a mai spus că subiectul nu e supus negocierilor și că Moscova nu vrea să le acorde civililor ucraineni trecerea în siguranță.
Joi, guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a declarat că rușii nu acceptă evacuarea militarilor răniți din Azovstal, căci vor „să folosească ocazia pentru a-i captura pe apărătorii oraşului Mariupol”, mai ales pe cei din regimentul Azov.
Kirilenko a mai precizat că invadatorii ruși nu și-au îndeplinit până acum obiectivele tactice sau strategice.
Ce spune secretarul general al ONU despre evacuarea civililor din Azovstal
„Mariupol este o criză în interiorul unei crize, mii de civili au nevoie de asistenţă salvatoare de vieţi”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU, la Kiev, după ce anterior a mers în Moscova și a discutat cu Vladimir Putin.
Antonio Guterres și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski sau discutat despre coridoarele de evacuare pentru Mariupol. Oficialul ONU a spus că civilii din acest oraș trebuie să scape de o „apocalipsă”.
Serghei Volynsky, liderului rezistenței armate de la Azovstal, a cerut ca apărătorii ucraineni din Mariupol asediați de ruși în combinatul Azovstal să fie evacuați „ca la Dunkerque”, o procedură folosită în 1940 pentru a retrage trupele anglo-franceze.
„În grupul nostru sunt peste 600 de răniți, de diferite niveluri de gravitate și au nevoie de ajutor medical. Nu există condiții, nici medicamente, nici personal care să-i ajute. Avem răniți civili, cărora le acordăm asistență cât putem”, a transmis Volynsky.
Între timp crește pericolul de epidemii în Mariupol din cauza miilor de cadavre aflate sub dărămături.